Endonezya’da felaketler zinciri

Endonezya’nın Silawesi adasını vuran deprem ve tsunami ardından, yardımlar azar azar ulaşıyor. İnsani örgütler, felaketi ailelerinden kopardığı çocuklar konusunda alarm veriyor.

Silawei adasında, 28 Eylül’de7.5 şiddetinde meydana gelen depremi, tsunami takip etti. Son bilançoya göre 1.411 kişi hayatını kaybetti, 2.500’ü aşkın kişi yaralandı. Bilançonun daha da ağırlaşması bekleniyor, zira yıkıntılar arasında halen çok sayıda kişinin olduğu tahmin ediliyor.

YIKIM, AÇLIK, YAĞMA...

Silawesi adasının batı kıyısında bulunan 350 bin nüfuslu Palu bölgesinde, binalar yıkıldı. Felaket alanına erişim yolları çok zarar görmüş durumda. Yardımlar çok yavaş ulaşıyor. Kentte ayrıca ciddi bir yağma yaşanıyor. Benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşurken, polisler nöbet tutuyor. Yerel basına göre, Palu’ya gönderilen yardım kamyonları da yağmalandı. Yetkililer önce göz yumdu ancak daha sonra polis onlarca kişiyi gözaltına aldı ve yağma sırasında ateş açma tehdidinde bulundu.

UMUTLAR TÜKENİYOR

Kurtarma ekipleri de çalışmalarını sürdürüyor. Ancak umutlar giderek tükeniyor. Yetkililer, 100’ü aşkın kişinin kayıp olduğu tahmininde bulunuyor.

600 BİN ÇOCUK FELAKETTEN ETKİLENDİ

Save the Children isimli çocuk haklarını savunan sivil toplum örgütüne göre en az 600 bin çocuk felaketten etkilendi. Sivil toplum kuruluşu, felaketin ailelerinden kopardığı veya yetim bıraktığı çocukların geleceği konusunda da uyarılarda bulundu. Save the Children, çok sayıda gencin Palu sokaklarındaki yıkımlar arasında geceleri geçirdiğini belirterek, bunların kimliklerinin tespit edilmesi ve aileleri ile buluşturulmasının aciliyet arz ettiğini kaydetti.

ÇOCUKLAR KORKUNÇ TECRÜBELER GÖRDÜ

Örgütün çocukları koruma danışmanı Zubedy Koteng, “Bir çocuk için daha korkunç bir durumu hayal etmek zor (...) Çok sayıda çocuk şok içerisinde, travma yaşıyor, yalnız ve korku içinde. Yakınlarını arayan genç çocuklar, bir çocuğun görmemesi gereken korkunç tecrübeleri gördü ve yaşadı” dedi.

ULUSLARARASI YARDIMLAR

Endonezya hükümeti ilkin, ordunun durumla başa çıkabileceğini iddia ederek uluslararası yardımları reddetti. Ancak felaketin boyutları ortaya çıkınca, Cumhurbaşkanı Joko Widodo uluslararası insani kurumlar ve yabancı hükümetlerin yardımlarını kabul etti. Endonezya hükümetine göre, 29 ülke yardım sözü verdi. Ancak lojistik zorluklar ve hükümetin çekinceleri ile birlikte, bu yardımın şimdilik felaketzedelere ulaşmadığı ifade ediliyor.