Endonezya’da Merapi volkanı faaliyete geçti

Endonezya’da dünyanın en aktif yanardağlarından biri olarak değerlendirilen Merapi, Perşembe günü faaliyete geçerek lav püskürdü.

Merapi volkanının püskürmesi ardından 2 bini aşkın metre yüksekliğe varan bir duman bulutu oluştu.

Yetkililer, volkanın faaliyete geçmesi ile birlikte Perşembe sabahı alarm düzeyini yükselterek, havayolu şirketlerini dikkatli olmaya çağırdı.

Bölge sakinlerine de Merapi kraterine en az 3 kilometre mesafede durmaları çağrısı yapıldı. Merapi, Endonezya’nın Java adasındaki kültürel başkenti Yogyakarta kentine yakın mesafede yer alıyor.

Volkanik ve jeolojik riskleri önleme merkezi, Merapi’nin faaliyete geçmesi ardından volkanik küllerin, 10 kilometrekarelik bir alana düştüğünü belirtti.

2010 yılında Merapi Dağı, büyük bir patlama yaşamış ve 300’ü aşkın kişinin ölümüne yol açmıştı. 280 bini aşkın kişi de tahliye edilmek zorunda kalmıştı.

2010’daki volkan patlaması, 1930’da bin 300 dolayında kişinin ölümüne yol açan yanardağ patlamasından sonraki en güçlü patlamaydı. 1994’te de bir yanardağ patlaması yaşanmış, 60 kişi hayatını kaybetmişti.

Güney-Doğu Asya’daki Endonezya takımadası, 17 bini aşkın ada ve adacık ile 130’a yakın aktif yanardağdan oluşuyor. Endonezya ayrıca Pasifik ateş çemberinde yer aldığı için sıklıkla depremler ve volkanik püskürtüler yaşanıyor.