Endonezya’da Merapi Yanardağı patladı

Endonezya'nın batısında bulunan Merapi Dağı, pazar günü patlaması sonucunda gökyüzüne üç kilometrelik bir kül sütunu oluştu.

Endonezya Vulkanoloji ve Jeolojik Tehlikeler Merkezi Başkanı Hendra Gunawan, patlamanın ardından Merapi Dağı'ndan hala çıkmaya devam küllerin 3 bin metre kadar yükseldiğini bildirdi.

Patlamalar, Sumatra adasında yerel saatle 14.54'te başladı ve şu ana kadar herhangi bir can kaybına veya hasara neden olmadı.

Hendra Gunawan, yaptığı açıklamada, "Koyu gri renkli, doğuya doğru eğilen bu yoğun kül sütununu görebilirsiniz" dedi.

Gunawan, "Yanardağ çevresindeki üç kilometrelik yarıçaplı alana, hem çevredeki insanlara hem de turistlere giriş izni verilmediğini" belirtti.

Merapi Dağı, 2891 metre yüksekliğinde ve "ateş dağı" anlamına geliyor. Sumatra'daki en aktif yanardağlardan biri olan Merapi, şu anda dört ölçekli alarm sisteminde üçüncü seviyede bulunuyor.

Merapi Dağı İzleme İstasyonu yetkilisi Ahmad Rifandi, "Kül yağmuru şu anda Sumatra'nın 100 bini aşkın nüfuslu üçüncü büyük şehri olan Bukittinggi kasabasına ulaştı” dedi. Rifandi, kasaba sakinlerine "şapka, gözlük ve maske" takmalarını tavsiye etti.

Endonezya, Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alması nedeniyle kıtasal plakaların bir araya geldiği bir bölgede bulunuyor.

Ülkede yaklaşık 130 aktif yanardağ var. Mayıs ayında, ülkenin en aktif yanardağı olan Merapi, Java adasında iki kilometreden fazla lav püskürtmüştü.