Endonezya’da yanardağı patlaması: En az 11 kişi öldü

Endonezya'nın batısındaki Merapi yanardağının patlaması sonucu en az 11 kişinin öldüğü bildirildi. Üç yürüyüşçü sağ olarak bulundu.

Sumatra adasındaki Merapi Yanardağı pazar günü saat 14.54'te patlamaya fışkırmaya başladı.

Patlama ardından konuşan arama ve kurtarma kurumu başkanı Abdul Malik, "Tahliye edilmemiş 26 kişi var, bunlardan 14'ünü bulduk, 3’ü canlı bulundu ve 11’i ölü bulundu" dedi.

Hayatta kalan üç kişinin kraterin yakınında kurtarıldığını ifade eden Malik, "zayıflamış bir durumda olduklarını ve bazılarında yanıklar olduğunu" sözlerine ekledi.

Abdul Malik, 12 yürüyüşçünün hala kayıp olduğunu ve 49 kişinin dağdan indiğini, bazılarının hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Endonezya Vulkanoloji ve Jeolojik Tehlikeler Merkezi Başkanı Hendra Gunawan Pazar günü yaptığı açıklamada, Merapi Dağı'nın püskürttüğü küllerin zirvenin 3.000 metre yukarısına kadar gözlemlendiğini belirtti.

Endonezya, Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alması nedeniyle kıtasal plakaların bir araya geldiği bir bölgede bulunuyor.

Ülkede yaklaşık 130 aktif yanardağ var. Mayıs ayında, ülkenin en aktif yanardağı olan Merapi, Java adasında iki kilometreden fazla lav püskürtmüştü.