Endonezya depreminde bilanço ağırlaştı

Endonezya’nın doğusundaki Maluku takımadasında hafta içerisinde meydana gelen şiddetli depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 30’a yükseldi.

Doğal felaketleri yönetim ajansı sözcüsü Agus Wibowo, Perşembe günü yaşanan 6.5 şiddetindeki depremde bilançonun ağırlaştığını bildirdi. Wibowo, 30 kişinin öldüğünü, 156 kişinin yaralandığını belirtti. Ölenler arasında üç çocuğun da olduğu belirtiliyor.

Amerikan Jeofizik Enstitüsü, depremin merkez üssünü Maluku bölgesindeki Ambon kentinin 37 kilometre kuzey doğusunda, 29 kilometre derinlikte tespit etti. Depremin meydana geldiği eyaletin valisi, 9 Ekim’e kadar olağanüstü hal ilan etti.

Hasar nedeniyle en az 25 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, yetkililer kolektif mutfaklar ve çadırlar devreye koydu. Verilen bilgilere göre yüzlerce ev, büro, okul ve sağlık ekipmanı da hasar gördü.

Endonezya takımadası 17 bin ada ve adacıktan oluşuyor. Üç büyük tektonik plakanın birleştiği bu ülke, Pasifik Ateş Kemeri üzerinde yer alıyor.

Takımada ayrıca 100’ü aşkın aktif volkan bulunuyor.

28 Eylül 2018’de 7.5 şiddetinde yaşanan deprem ve tsunamide, Palu kenti yerle bir olmuş, en az 2.073 kişi hayatını kaybetmişti. 5 bin kişi ise halen kayıp. Çoğu yıkılan binaların altında kaldı. Kızıl Haç’a göre bu depremden bir yıl sonra halen 57 bin kişi derme çatma barınaklarda yaşıyor.

2004 yılında, Sumatra adası açıklarında 9.3 şiddetindeki depremin yol açtığı tsunami Hint Okyanusu kıyılarında 220 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Bunların sadece 168 bini Endonezya’da hayatını kaybetmişti.