Endonezya seçimleri: Karanlık geçmişiyle eski bir general favori!

Endonezya’da yaklaşık 250 milyon seçmen üç aday arasında yeni cumhurbaşkanını seçmek için oy kullandı. Karanlık askeri geçmişiyle mevcut Savunma Bakanı Prabowo Subianto favori olarak görünüyor.

Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisinde cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı.

1990'ların sonunda Suharto diktatörlüğü döneminde insan hakları ihlalleriyle suçlanmasına rağmen 72 yaşındaki eski general ilk turda kazanabilir ve Ekim ayından itibaren ülkenin başına geçebilir.

Seçim öncesi yapılan son anketlere göre seçmenlerin yüzde 52’si Subianto’yu destekliyor.

Böylece Cakarta’nın eski valisi Anies Baswedan ve Orta Cava'nın eski valisi Ganjar Pranowo'nun önünde yer alıyor.

Adaylardan hiçbiri çoğunluğu kazanamazsa, ikinci tur Haziran ayında yapılacak.

Sandıklar Çarşamba günü yerel saatle saat 13:00'te kapandı. Gece boyunca yağan şiddetli yağmurun sele yol açması nedeniyle Cakarta’da yaklaşık otuz seçim merkezi zamanında açılamadı.

Prabowo Subianto, büyük Cava adasındaki Bogor kentinde oyunu kullanmadan önce "umudum kazanmak" dedi ve ardından seçmenlere seslendi: "Bir vatandaş olarak işinizi yapın, vicdanınıza göre oy verin!”

Halkın bir kısmı Prabowo'nun milliyetçi söylemlerine sıcak bakarken, Prabowo'nun cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması ihtimalinin giderek artması demokratik kazanımların geri götürülebileceği endişelerini de beraberinde getiriyor.

Cumhurbaşkanının yanısıra 17 bin adadan oluşan geniş bir takımada olan Endonezya'da tek bir günde 580 milletvekili ve 20 bin bölgesel ve yerel temsilci seçiliyor. Bu da dünyanın en büyük tek günlük seçimlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Kısmi sayımdan elde edilen tahminler çarşamba akşamından itibaren sonuçlar hakkında güvenilir bir fikir verecek. Resmi sayımların mart ayına kadar yapılması beklenmiyor.

Üçüncü kez aday olan Prabowo milliyetçi ve popülist bir söylem geliştirdi ve Jokowi lakaplı eski başkanın politikalarını devam ettirme sözü verdi. Diğer adaylar ve öğrenci hareketleri onu devlet kaynaklarını kullanarak seçimleri kendi bakanı lehine etkilemeye çalışmakla suçladı.

Özel kuvvetlerin başı olan Prabowo, STK'lar tarafından 1990'larda Suharto rejiminin sonlarına doğru demokrasi yanlısı aktivistlerin kaçırılması emrini vermekle suçlandı. Kendisi bu suçlamaları reddetti ve hiçbir zaman yargılanmadı. Bu iddialar nedeniyle eski askere Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya tarafından uzun süre vize verilmedi. Ancak sosyal ağlardaki geniş geniş bir şekilde varlık gösteren asker, özellikle gençler arasında imajını yumuşattı.