Erivan, sınıra Rus birliklerin konuşlandırılmasını istiyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile gerilimin tırmanmasından kaçınmak için Rus birliklerin sınır boyunca konuşlandırılmasını talep edeceğini açıkladı.

Nikol Paşinyan bir hükümeti toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, "Karmaşık durum göz önüne alındığında, Ermenistan-Azerbaycan sınırının tamamı boyunca Rus sınır muhafızlarının konuşlandırılması konusunu düşünmenin mantıklı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Paşinyan, Rus birliklerinin sınırdaki varlığının "askeri çatışma riski olmaksızın sınır ve sınır belirleme çalışmalarının yürütülmesini mümkün kılacağını” ifade etti.

Bu açıklama, Ermeni ve Azeri askerleri arasında yaşanan çatışmalardan sonrasına denk geldi. Ülkenin doğusundaki sınır köyü Sotk yakınında yaşanan çatışmada 3 Ermeni hayatını kaybetmişti. Her iki ülke de karşılıklı olarak birbirini suçladı.

Azerbaycan Türkiye’nin desteğiyle 2020 sonbaharında Yukarı Karabağ’da kontrolü ele geçirmek için operasyon başlatmıştı.  Çatışmalarda 6500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Altı hafta süren çatışmalar sonucunda bir ateşkes imzalandı. Ermenistan, onlarca yıldır kendi kontrolündeki birçok bölgeyi Azerbaycan’a bırakmak zorunda kaldı.  Yukarı Karabağ etrafında 2 bin dolayında Rus askeri konuşlandı.

Son aylarda sınır hattında gerilim yükseldi. Erivan, Bakü’yü yeni alanları kontrolüne geçirmeye çalışmakla suçladı.

Mayıs ayından bu yana iki ülke Rusya’nın öncülüğünde ortak sınırı belirlemek için müzakerelerde bulunuyor.