Ermenistan’da genel seçimleri Paşinyan kazandı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın partisi genel seçimleri geniş bir farkla kazandı. Birçok gözlemci, protesto eylemlerinden endişe ediyor.

Nikol Paşinyan’ın “Sivil Sözleşme” partisi oyların yüzde 53,9’unu alarak geniş bir şekilde önde yer aldı.  Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın bloku ise oyların yüzde 21’ini elde edebildi.

Pazar günü yapılan seçimlerde sonuçlar henüz resmi olarak ilan edilmeden Paşinyan zaferini duyurmuştu. Paşinyan, “Seçimlerde ikna edici bir zafer elde ettiğimizi ve Parlamento'da ikna edici bir çoğunluğa sahip olacağımızı zaten biliyoruz” dedi.

Çok sayıda gözlemci şiddetli protesto eylemleri yaşanmasından endişe ediyor. Ermeni toplumu, Yukarı Karabağ yenilgisinden bu yana kutuplaşmış durumda.

Robert Koçaryan, "önceden planlanmış sahtekarlıkları" protesto etti ve "iddia edilen ve bildirilen sahtekarlıkların dikkatlice incelenmesini" talep etti. Koçaryan’ın partisi de partisi yaptığı açıklamada, "Bu sorular tam olarak yanıtlanana kadar, blok seçim sonuçlarını tanımayacak" dedi.

46 yaşındaki eski gazeteci Nikol Paşinyan, elitlerin yolsuzluklarına karşı barışçıl bir devrimle 2018’de iktidara gelmişti. Ancak rekor düzeydeki desteği, 2020 sonbaharında Azerbaycan’ın Türkiye’nin desteği ile Yukarı Karabağ’a yönelik savaşıyla baltalandı.

Altı haftalık savaşta 6.500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Ermenistan, 1990’lı yıllardan bu yana kontrolündeki bölgeleri Azerbaycan’a bırakmak zorunda kaldı.

Paşinyan, 2018’deki seçimlerde oyların yüzde 70’inden fazlasını almıştı. 20 Haziran’daki son seçimlerde ise yüzde 60’lık bir skoru hedefliyordu. Mevcut tek bir ankette ise Paşinyan’ın partisinin yüzde 25, Koçaryan’ın “Ermenistan” blokunun ise yüzde 29 alacağını gösteriyordu.

Paşinyan hafta içerisinde yaptığı bir açıklamada halkı kendisine “çelikten bir görev” vermeye çağırmış, “iç savaş” konusunda uyarmıştı.

Paşinyan zaferini ilan ettikten sonra ise “Halk bize hukuk ve yasa diktatörlüğü için yetki verdi ve bunu hemen kullanmalıyız” dedi.