Ermenistan, Rusya'nın 'arabuluculuğu' sonrası Azerbaycan ile ateşkes ilan etti

Ermenistan dün, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi yakınında, Bakü ile Erivan arasında bir savaşın yeniden başlaması korkularını artıran çatışmadan sonra Rusya'nın "aracılığıyla" Azerbaycan ile bir ateşkes imzaladığını duyurdu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rus tarafının arabuluculuğuyla Ermenistan'ın doğu sınırına yönelik silahlı saldırının 18.30'dan itibaren sona erdirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı" denildi.

Açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan’ın gün boyunca birbirlerini "saldırganlık" ve “provokasyonla” suçladıkları çatışmalarda bir Ermeni askerinin öldürüldüğü ve çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi . Ermenistan başlangıçta bu savaşlarda Ermeni tarafında birkaç "ölüm" bildirdi.

Ateşkes duyurusu, Ermeni ve Azeri mevkidaşlarıyla telefonda görüşen Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun bu yöndeki bir çağrısından kısa bir süre sonra geldi ve her iki tarafı da "gerginliğin tırmanmasına neden olan eylemlere son vermeye" çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, akşam saatlerinde Ermenistan Başbakanı Nikol Pachinian ile telefonda görüştü.

Son olaylar, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında altı haftalık kanlı çatışmanın sona ermesinden neredeyse bir yıl sonra, Kafkasya'da hüküm süren istikrarsız dengeyi gösteriyor.

Çatışmalar, Vladimir Putin'in geçen yıl savaşı sona erdirmek için müzakere ettiği ateşkesin bir parçası olarak Kasım 2020'de konuşlandırılan Rus barış gücü askerlerinin bu bölgede bulunmasına rağmen patlak verdi.