Ermenistan Sputnik’in lisansını askıya aldı

Ermenistan, Rus radyo istasyonu Sputnik'in yerel şubesinin yayın lisansını, bir sunucunun geçtiğimiz günlerde ülke ve sakinleri hakkında yaptığı "ironik ve aşağılayıcı" yorumlar nedeniyle geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

Ermenistan geleneksel olarak Rusya'nın müttefiki olmakla birlikte, Azerbaycan'ın Eylül ayında Dağlık Karabağ bölgesini işgal etmesinden bu yana ilişkiler bozuldu.

Ermenistan Televizyon ve Radyo Komisyonu yaptığı açıklamada, Sputnik Armenia'nın yayıncısı Tospa'nın lisansını "30 gün süreyle" askıya aldığını duyurdu.

Rossia Segodnia grubunun bir parçası olan Sputnik, çeşitli ülkelerde radyo istasyonları ve web siteleri aracılığıyla faaliyet gösteren Rus devletine ait bir medya kuruluşu.

Kremlin için bir "dezenformasyon" aracı olmakla suçlanan Sputnik'in Avrupa Birliği, Kanada ve Birleşik Krallık'ta yayın yapması, 2022'de Ukrayna'daki Rus saldırısının başlamasından kısa bir süre sonra yasaklanmıştı.

Ermeni Komisyonu, salı günü verilen cezanın, sunucu Tigran Keosayan'ın Kasım ayındaki bir yayın sırasında Ermenistan ve halkı hakkında konuşurken kullandığı "ironik ve aşağılayıcı" terimlere yanıt olarak verildiğini açıkladı.

Tigran Keosayan'ın ayrıca "yasadışı eylemlerin" işlenmesi çağrısında bulunduğunu belirten kurum, daha fazla ayrıntı vermedi.

Kremlin yanlısı bu Rus sunucu, uluslararası Russia Today kanalının genel yayın yönetmeni Margarita Simonian ile evli ve o da Rusya başkanlığına sadık biri olarak biliniyor. Tigran Keosayan ve Margarita Simonian, Ermeni kökenli.

Ayrı bir davada Komisyon, yayında yapılan yorumların "gerçekle uyuşmadığına" ve Ermenistan'da "paniğe neden olabileceğine" hükmetti ve bin 200 dolar para cezası verdi.

Erivan, Moskova'nın Eylül ayında Dağlık Karabağ'daki Azerbaycan saldırısını önlemek için herhangi bir girişimde bulunmadığı tepkisinde bulunuyor. Ermenistan yetkilileri o tarihten beri Rusya’ya ilişkin bir dizi sert açıklamalarda bulundu.