Eta kasırgası 1 milyonu aşkın çocuğun hayatını mahvetti

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu'na (UNICEF) göre Eta kasırgası geçen hafta Orta Amerika'da 1,2 milyonu aşkın çocuğun hayatını altüst etti.

UNICEF yaptığı açıklamada, "Tropikal fırtına Eta'nın yol açtığı ve birkaç gün süren şiddetli yağmurlar ve yıkıcı sel, Orta Amerika'da 1,2 milyondan fazla çocuğun hayatını mahvetti” dedi.

UNICEF, ilk yardım ekipleri en fazla etkilenen alanlara ulaştıkça kasırganın etkilediği çocukların sayısının artacağı tahmininde bulundu.

İlkin Nikaragua'yı kasırga şiddetinde vuran Eta, Orta Amerika'yı şiddetli yağışlarla ağır bir şekilde etkiledi.

Tropikal bir fırtına düzeyine gerileyen Eta, bir çok yeri vurduktan sonra Karayip denizine yeniden döndü.

Kasırga, tüm Orta Amerika'da başta yollar, hastaneler, okullar, su ve arıtma şebekeleri olmak üzere ağır hasarlara yol açtı.

UNICEF'e göre 44 bini çocuk olmak üzere 110 bini aşkın felaketzede bölgenin yedi ülkesinde geçici barınma yerlerine tahliye edildi.

UNICEF'e göre 13 yaşındaki Nikaragualı çocuk John Dell, "Evimin yıkıldığını gördüm ve bir yere sığınmaya gittim. Hiçbir şey kalmadı. Okul üniformam da yok" dedi.

Dell, "Tüm gömleklerimi ve pantolonlarımı kaybettim. Evime geri dönmek, su içebilmek ve yemek yiyebilmek istiyorum" diye ekledi.

UNICEF, temel bazı ihtiyaçlar konusunda yardım dağıtmaya başladı. Bunlar arasında su ve çocuk oyuncakları da var. UNICEF, "Suya erişim ve arıtma, ETA'nın vurduğu alanlarda çok sorunlu hale geldi" diyerek, su yoluyla çocuklara bulaşan hastalık riskinin arttığına dikkat çekti.