Etiyopya’da çatışmalar: Tigre halkına silahlı mücadele çağrısı

Hükümetin ‘bitirdik’ açıklamasına rağmen özgürlüklerinden vazgeçmeyeceklerini duyuran Etiyopya’daki Tigre halkının temsilcileri, silahlı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Doğu Afrika ülkesi Etiyopya’da Tigre bölgesinde yaşayan aynı isimli halk, 7 milyonu aşkın nüfusuyla ülkede Oromolar, Amharalar ve Somalilerin ardından dördüncü büyük etnik grubu oluşturuyorlar.

Tigre bölgesinde özerk olarak kendilerini yöneten bu halkın bağımsızlığı için mücadele eden Tigre Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile Etiyopya federal ordusu arasında geçtiğimiz aylarda başlayan savaş devam ediyor. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in ‘yendik’ açıklaması ve Tigre’nin başkenti Mekele’nin kontrol edilmesine rağmen çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.

TPLF LİDERİ SİLAHLI MÜCADELEYE ÇAĞIRDI

Savaş ortamında 13 Kasım 2020’de Etiyopya Federal Konseyi tarafından görevinden alınan Tigre Bölge Başkanı ve TPLF lideri Debretsion Gebremichael ise, silahlı mücadelenin yükseltileceğini ilan etti.

Gebremichael’in geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir videolu mesajında, silahlı mücadele çağrısı yapıldı. Silahlı mücadelenin başlatılmasının dördüncü yıldönümü olan 30 Ocak 2021 tarihli videoda Gebremichael, “Uzun vadeli bir direnişin içindeyiz” diye konuştu.

FEDERAL ORDUNUN HAKİMİYETİ ‘GEÇİCİ’

Mesajın Tigre Bölgesi başkanlığını yürütürken görevden alınan Debretsion Gebremichael’e ait olduğunun kesin olmadığı iddia edilse de TPLF’ye yakın bir sitenin Facebook sayfasında paylaşıldığı belirtiliyor. Söz konusu mesajda, Etiyopya ordusunun Tigre bölgesindeki ‘hakimiyetinin geçici olduğu’ da vurgulanıyor.

SAVAŞ SUÇLARINA SORUŞTURMA TALEBİ

Debretsion Gebremichael’in mesajında ayrıca, Etiyopya ordusunun yanı sıra Eritre ve Somali ordularının da kendilerine saldırdığı; yine Amharalara mensup milislerin de saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çekiliyor.

Tigre halkının lideri, uluslararası topluma da çağrıda bulundu. Videolu mesajda, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Eritre Devlet Başkanı Issayas Afeworki dahil savaş suçu işleyenler hakkında soruşturma açılması isteniyor.