Etiyopya'da katliam: Onlarca sivil öldürüldü

Etiyopya'nın batısındaki Oromia bölgesinde silahlı bir grup onlarca sivili katletti.

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre bu Pazar günü ülkenin batısındaki Oromia kentinde sivillere yönelik bir katliam gerçekleşti.

Resmi verilere göre en az 32 kişi hayatını kaybetti, ancak gerçek bilançonun çok daha ağır olabileceği ifade ediliyor.

AFP'ye konuşan bir tanık, onlarca kişinin öldürüldüğünü belirtti.

Bu şiddet olayları, 2019 Nobel Barış Ödülü alan Oromia bölgesi kökenli Başbakan Aby Ahmed'i giderek daha fazla baskı altına alıyor.

Yerel yetkililer, Oromiya Kurtuluş Ordusu'nu (OLA) bu saldırıdan sorumlu tutuyor.

Yetkililere göre "Barışçıl vatandaşlar korkunç bir şekilde katledildi".

Hayatta kalan bir kişinin AFP'ye yaptığı açıklamaya göre, alanda konuşlu bulunan askerlerin aniden çekilmesi ardından saldırı gerçekleşti.

Görgü tanığı, "Bizi bir araya topladıktan sonra üzerimize ateş açtı, hayvanlarımızı çaldılar ve evlerimizi yaktılar. 50'den fazla cenaze saydım. Başka kişilerin de kurşunlar vurulduğunu biliyorum" dedi.

Binlerce üyesi olduğu tahmin edilen OLA, Oromo Kurtuluş Cephesi'nden (OLF) ayrılmıştı. OLF, Abiy'in 2018'de iktidara gelmesinden sonra silahlı mücadeleye son vermişti.

Hükümet OLA'yı Oromia bölgesinde bir dizi cinayet, bombalı saldırı, banka soygunu ve alıkoymadan sorumlu tutuyor.

Muhalefet partisi Amhara Ulusal Hareketi (NAMA), saldırının Oromolardan sonra ülkenin en önemli etnik grubu olan Amhara üyelerini hedef aldığını belirtti.

NAMA'ya göre Pazar günkü saldırıda hayatını kaybeden Amhara mensuplarının sayısının 200 dolayında olabileceğini belirtti.