Etiyopya’da sel felaketi: 20 kişi öldü, binlerce aile yerinden oldu

Etiyopya'nın doğusundaki Somali bölgesinde sağanak yağmurun neden olduğu seller 20 dolayında kişinin ölümüne, 12 bin ailenin yerinden olmasına neden oldu.

Somali bölgesel devlet iletişim ofisi yaptığı açıklamada, köprülerin ve yolların tahrip olduğunu ve etkilenen bölgelere erişimi zorlaştırdığını belirtti.

Açıklamada "Bu aşamada sellerde 20'den fazla kişi öldü ve 12.000'den fazla aile yerinden edildi" denildi. Yağış nedeniyle sel riskinin hala yüksek olduğunu ifade edildi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Doğu Afrika'nın El Niño hava fenomeni nedeniyle ekim ve aralık ayları arasında normalin üzerinde yağış alma riski altında olduğunu belirtmişti.

Pasifik Okyanusu'ndan kaynaklanan bu fenomen, genellikle küresel sıcaklıklarda bir artışla ilişkilendirilirken, buna dünyanın bazı bölgelerinde kuraklık, bazı bölgelerinde ise şiddetli yağışlar eşlik ediyor.

OCHA tarafından cumartesi günü yayınlanan durum raporunda, Somali'de Ekim ayından aralık ayına kadar süren muson döneminin başlamasından bu yana "şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerden en az 405.652 kişinin etkilendiği ve on dört kişinin hayatını kaybettiği" belirtildi.

Afrika Boynuzu iklim değişikliğine karşı en savunmasız bölgelerden biri haline gelirken, aşırı hava olayları daha sık ve daha yoğun bir şekilde yaşanıyor.

Somali ile Etiyopya ve Kenya'nın bazı bölgeleri 2020'nin sonundan bu yana son kırk yılın en kötü kuraklığını yaşıyor.