Etiyopya ve Sudan arasında savaş tehlikesi artıyor

Doğu Afrika’nın iki büyük ülkesi Etiyopya ve Sudan arasında son haftalarda asırlık sınır anlaşmazlığı nedeniyle tansiyonun giderek yükseldiği ve çatışma riskinin arttığı bildiriliyor.

Etiyopya ile dönemin sömürgeci gücü Britanya arasında 1902 yılında varılan anlaşmayla çizilen sınırlar nedeniyle var olan anlaşmazlık, çatışmaya dönüşmek üzere. 15 Aralık’ta iki ülke arasındaki sınırı oluşturan El Fashaga civarında Sudanlı askerleri taşıyan bir devriye birliğine saldırı düzenlenmiş ve 4 asker yaşamını yitirmişti. Sudan yönetimi, saldırıdan Etiyopyalı ‘güçler ve milisleri’ sorumlu tutan bir açıklama yapmıştı.

SUDAN: BÖLGENİN KONTROLÜNÜ ELE GEÇİRDİK

Olayın ardından ‘misilleme’ tehdidi savuran Sudan ordusu, 28 Aralık’ta iki ülkenin üzerinde anlaşamadığı El Fashaga’yı tümüyle kontrolü altına aldığını duyurmuştu. 13 Ocak’ta ise Sudan, Etiyopya’ya ait bir uçağın ‘sınırlarını ihlal ettiğini’ iddia etmişti.

ETİYOPYA’DAN ‘KARŞI SALDIRI’ UYARISI

Etiyopya ise, Sudan ordusunun bölgede ağır silahlarla saldırdığını ve çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini savunuyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dina Mufti, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada “Güçlerimiz alarm durumunda ve egemenliğimizi savunmaya hazırlar” diyerek uyarmıştı.

Etiyopya, saldırıların durmaması halinde karşı saldırıya geçeceklerini ilan etmişti. Addie Adeba yönetimi ayrıca Sudan’ın Tigré Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) son dönemlerde yoğun çatışmaların yaşandığı örgütü desteklediğini de iddia ediyor.

Sudan, Etiyopya ve Eritre üçgeninde bulunan El Fashaga’nın 250 kilometrekarelik bir kısmı iki ülke arasındaki anlaşmazlığın temel nedeni. Oldukça verimli toprakları olan bu bölge yoksulluğun hâkim olduğu her iki ülke için de oldukça önemli.

Sudan ve Etiyopya bir yandan savaşa doğru giderken, diğer yandan da Mısır’la da müzakereleri sürdürüyorlar. Bu müzakereler Etiyopya’nın Mavi Nil nehri üzerinde kurmayı planladığı Renaissance (Gerd) Barajı’na ilişkin. Sudan, barajın ülkesinin su ve elektrik ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalarını tehdit ettiğini savunuyor.