FARC-EMC barış müzakerelerini askıya aldı

Tarihi barış anlaşması ardından Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nden (FARC) ayrılan muhalif ana fraksiyon, hükümetin bir süre önce yapılan anlaşmaya uymadığını belirterek, müzakere masasından ayrıldığını açıkladı.

2016’da yapılan tarihi barış anlaşmasını reddeden FARC Merkezi Genelkurmayı (EMC-FARC) yaptığı açıklamada "Bugün itibarıyla hükümet arasında kararlaştırılan müzakereleri ve gündemi askıya aldığını ilan ediyoruz" dedi.

Açıklamada, anlaşmanın ihlali olarak görülen hususların niteliğini belirtilmezken, sadece devletin “tam bir uyumsuzluk” içinde olduğu ve hükümetin EMC'nin bulunduğu bölgelerdeki operasyonlarla "militarist bir vizyonu desteklemeye devam ettiği” kaydediliyor.

Ekim ayı ortalarında 3 bin 500 gerillanın silahsızlandırılması ve silahlı ayaklanmaya kesin bir son verilmesini amaçlayan müzakereler ülkenin kuzey doğusunda, kokainin ana maddesi olan koka yapraklarının üretildiği Tibu'da başlamıştı.

Bu görüşmelerin resmen başlamasıyla birlikte, Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir kararnameye göre üç aylık iki taraflı bir ateşkes başladı. Pazar günü yapılan duyuruya göre ateşkesin sürdürülmesi gerekiyor.

Hiçbir hükümet ya da askeri kaynak EMC'nin duyurusu hakkında yorum yapmadı.

Daha çok "Ivan Mordisco" olarak bilinen EMC Başkanı Néstor Gregorio Vera, 2016 anlaşmasına ve ardından gelen silahsızlanmaya hiçbir zaman katılmak istemedi.

Kolombiya'nın ilk solcu Devlet Başkanı ve kendisi de eski bir gerilla olan Gustavo Petro, 2016'daki tarihi barış anlaşmasını reddeden muhaliflerin de silahlarını bırakmaları için görüşmeler başlattı.

Hükümet FARC muhalifleri, gerilla Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), paramiliterler ve çeşitli suç örgütleri olmak üzere tüm silahlı gruplarla barış müzakereleri yürüterek altmış yıllık silahlı çatışmaya son vermek istediğini iddia ediyor.