Fas Batı Sahra’da savaş mı başlattı?

Fas’ın bağımsızlığını tanımadığı Batı Sahra ile 29 yıldır var olan ateşkesi bozduğu iddia ediliyor.

Batı Sahra, İspanya’nın bölgedeki sömürgeci egemenliğine son verilmesi ardından Fas tarafından ilhak edilmişti. Bunu tanımayan Polisaro Cephesi adlı hareket tarafından kurulan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti (SDAC) ile Fas arasında yaşanan savaş, 1991’deki ateşkesle son bulmuştu.

Ancak henüz Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan bir statüsü olmayan SDAC tarafından istenen 700 bin kilometrekarelik Batı Sahra’nın önemli bir kısmı Fas’ın yönetiminde. SDAC ve dolayısıyla Polisaro Cephesi’nin kontrolünde ise bölgenin beşte birlik bir kısmı bulunuyor.

Polisaro Cephesi’nden yapılan açıklamada ise, Fas’ın 1991 yılından bu yana yürürlükte olan ateşkesi bozduğu duyuruldu. Açıklamada, Fas birliklerinin bir operasyon düzenlediği ve ‘savaşı başlattığı’ savunuldu.

Faslı yetkililer ise, dün SDAC ile Batı Sahra’nın Fas kontrolündeki kesimini ayıran sınır hattındaki Guerguerat geçiş noktasında operasyon düzenlendiğini duyurmuştu. Yetkililer, sınır hattının Polisaro tarafından 21 Ekim’den bu yana bloke edildiğini ve bu amaçla da müdahalede bulunulduğunu iddia ediyor.

Batı Sahra’nın en güney ucunda meydana gelen müdahale sonrasında Polisaro’dan yapılan açıklamada ayrıca Fas’ın müdahalesine cevap verileceği ilan edildi. Batı Sahralı yetkililerden Mohamed Salem Ould, Fas’ın saldırılarına karşı müdahalenin meşru hakları olduğunun altını çizdi.

Polisaro üyeleri, 21 Ekim’deki blokajı BM’nin daha çok Fas lehine hazırladıkları bir çözüm tasarısına karşı hayata geçirmişlerdi.

Batı Sahra’nın bir kısmını kontrol eden Polisaro Cephesi’nin kurduğu Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti (SDAC) ile Fas’ın kontrol ettiği topraklar 2 bin 700 kilometre uzunluktaki bir duvarla ayrılmış durumda. 1980’lerde inşa edilen duvarı 100 bin kadar Faslı asker koruyor.

Duvarın doğusunda kalan SDAC topraklarındaki nüfusun 30 bin civarında olduğu ve çoğunlukla göçebelerden oluştuğu biliniyor.