Fayed: Araplar da Öcalan'ın felsefesinden yararlanmalı!

Mısır Al Mısri Merkezi Kürtleri Araştırma Merkezi Başkanı ve Mısır Meclisi Dışilişkiler Üyesi Rajai Fayed, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesinin her yere yayılması ve Kürtler ile Arapların birbirini desteklemesi gerektiğini belirtti.

Birçok ülkeden entelektüel, aydın, yazar, araştırmacı, düşünür, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesini yakından takip ediyor.
Ortadoğulu aydınlar da Öcalan’ı düşüncelerini takip ediyor ve bunların başında Mısır'daki entelektüel kesim geliyor.

'ÖCALAN'IN FELSEFESİ YAYILMALI'

Mısır Al Mısri Merkezi Kürtleri Araştırma Merkezi Başkanı ve Mısır Meclisi Dışilişkiler Üyesi Rajai Fayed, Öcalan'ı takip edenlerden. Fayed, "Devrimci Sayın Abdullah Öcalan’ın tutukluğu ile ilgili şunu diyebiliriz ki; elbette Türkiye devleti mücadeleci Öcalan’ı esir almasıyla büyük zarara uğradı, çünkü Sayın Öcalan kendinde hakikati tam anlamıyla yarattı ve manevi anlamda değerli bir fikir-düşünce yarattı. Umut ediyorum, Öcalan’ın felsefesi yayılır. Aslında birçok yere yayılmış ancak daha fazla yayılması gerekiyor, diye düşünüyorum" dedi.
"Öcalan, dünyanın bilinen filozofları arasındaki yerini aldı, felsefesi de almalı" vurgusunda bulunan Fayed, “Diğer felsefelerden kastım, İslam felsefesi, Alman, Marksist, Leninist vb. Demem o ki Öcalan’ın kendisi de bu felsefeciler düzeyinde bir felsefeye sahip. Ayırca kişilik olarak da bu felsefeleri geliştirenlerle aynı filozof kişiliğe sahiptir" diye belirtti.

'ARAPLAR ÖCALAN'IN FELSEFESİNDEN YARARLANMALI'

Arap halkı ve ülkeleri olarak bu felsefeden yaranlanmaları gerektiğini kayden Fayed, şunları kaydetti:
"Araplar olarak da bu felsefeyi esas almamız ve onu iyi anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bizim de talep ettiğimiz adalet, eşitlik, demokrasi arasındaki birleşimi ya da anlaşmayı bu felsefe ve fikir çerçevesinde gerçekleştirebiliriz. Bize lazım olan da Öcalan’ın fikri ile Arap ülkelerinin fikri olan devlet yurttaşlığı arasındaki bağı kurabiliriz. Bu her iki fikir arasındaki ortak paydayı özellikle Mısır ve tüm Arap ülkeleri arasında kurabiliriz."
Fayed, Öcalan’ın İmralı sistemine rağmen tarihteki önemli kişilerden biri olduğunu söyledi.

'ARAPLAR İLE KÜRTLER BİRBİRİNİ DESTEKLEMELİ'

Öcalan’ın mücadelesinin sadece Kürtler için olmadığını, şu anda hem kendi halkının özgürlüğü hem de diğer halkların özgürlüğü için mücadele verdiğini dile getiren Fayed, Kürtlerle Araplar arasındaki ilişkiye dair şunları söyledi:
"Acaba Arap halkı Kürtlerin ne durumda olduğunu, ne istediklerini, mücadelelerinin hangi düzeyde olduğunu doğru bir şekilde anlıyorlar mı diye kendimize soruyoruz. Tabii biraz anlıyorlar ama tam istenilen düzeyde anladıklarını sanmıyorum. Doğru bir şekilde anlayabilmeleri için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor. Bunun da tek taraflı olmaması gerekiyor, yani Kürtler Arapları anlayıp desteklemeli, Araplar da Kürtleri. Zaten bu tarihte de vardır ve bunun tecrübelerini tarihte görmek mümkündür. Onun için bu konuyla ilgili tarihi iyi okuyup doğru anlamak gerekiyor, bu konuda tarih her iki halk için iyi bir avantajdır.”
Fayed, Araplarla Kürtler arasında hiçbir zaman çatışma yaşanmadığı ve ciddi sorunların çıkmadığını belirtti.
Arapların Kürt ve Kürdistan davası konusundaki tutumuna ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulunan Fayed, şunları söyledi:
"Maalesef ki Araplar tarihteki en kötü dönemini yaşıyor. Toplumsal baskı, açlık, işsizlik, gibi durumlar Arap toplumu arasında kötü durumları ortaya çıkarıyor. Birçok toplumsal, iyi olmayan şeyler Arapların içinde yaşanıyor. Onun için Kürtlerin, Araplarla ilişki kurarken Arapların bu gerçekliğini görerek ilişki kurması gerekiyor. Yani Araplardan beklentilerinin öyle yüksek olmaması gerekiyor. Yani toplum içinde, iktidarlar tarafından yapılan baskılar nedeniyle yaşanan toplum içi sorunlardan kaynaklı kötü durumları görerek ilişki geliştirmeli.
Irak’taki Kürtler Irak bütünlüğü içinde bir parça olabilirler, yani ben olumlu yanını düşünerek söylüyorum. Diğer yandan Rojava federal sistemi tarafından Suriye’nin bütünlüğünü savunan açıklama oldu. Tabii bu açıklamalar birçok platformda da dillendirildi ve olumlu karşılandı çünkü söylemlerin içinde 'Suriye tüm Suriyelilerindir' söylemi de vardı ve bu olumlu bir şeydir. Rojava’da bulunan Kürt güçleri tüm Suriye’nin bütünlüğü ve birliğini savunuyorlar.”
Kürtlerin Araplara kendi sorunlarını aşma konusunda destek verebileceğini, bunun teoride olduğu kadar pratikte de görüldüğünü çünkü halklar arasındaki birlikteliğin esas alındığını vurgulayan Fayed,  “Ancak buna rağmen de, nasıl tarihte Araplar en kötü dönemini yaşıyor demişsem, Kürtler de kendi arasında bir parçalanmışlığı yaşıyor. Bunun en büyük sebebi de dış güçlerin işgal saldırıları olabilir sanırım” dedi.

'KÜRTLER BARAJLARI YIKIYOR'

Rojhilat ve Kuzey Kürdistan'a dönük gözlemlerine de değinen Fayed, şunları ifade etti:
"İran’daki Kürtler ise diğer parçalardaki Kürtlere kıyaslarsak sesleri şu anda pek fazla yüksek çıkmıyor ve çok cılızdır.
Türkiye’deki Kürtler kendi isimleriyle parlamentoya girdiler ve onlarca milletvekilini parlamentoya gönderdiler. Yani o Kürtlerin meclise girmemesi için konulan yüzde onluk barajı aştılar ve 'biz de varız' dediler. Yine legal anlamda Kürtler adına siyaset yapan bir Kürt partisinin genel başkanı Sayın Selahattin Demirtaş’ı da hapse attılar ancak bunda da Türkiye hiçbir şey kazanmadı, kaybetti."
Mısır Al Mısri Merkezi Kürtleri Araştırma Merkezi Başkanı ve Mısır Meclisi Dışilişkiler Üyesi Rajai Fayed, son olarak, "KCK tüm Kürt güçleri ve Kürtler arasındaki birlik ve beraberliği sağlayacak tohumları ekecek güçtedir" mesajını verdi.