FED faizi arttırdı, Trump tepkili

ABD Merkez Bankası (FED) bu yıl içinde üçüncü kez faiz oranlarını arttırma kararı alırken, Başkan Donald Trump’tan karara tepki geldi.

FED, dün yaptığı açıklama ile politika faizini 25 baz puanı arttırarak, yüzde 2 ile 2,25 aralığına çıkardığını duyurdu. FED Başkanı Jerome Powell tarafından duyurulan artış bu yıl içindeki üçüncüsü olma niteliğinde.

FED’in kararıyla Donald Trump’ın radikal vergi reformuyla ekonominin aşırı düzeyde ‘ısınma’ göstermesinin engellenmesi hedefleniyor. FED Başkanı Powell’e göre, ülkedeki istihdamın artmasıyla birlikte faiz artışı kararı zorunlu hale geldi.

BEYAZ SARAY TEPKİLİ

Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararına Beyaz Saray’ın tepkili olduğu bilinirken, Trump’tan da bu yönlü bir açıklama geldi. Ekonominin ‘iyi gitmesi nedeniyle’ faiz yükseltme kararı alındığını savunan Trump, karardan ‘memnun olmadığını’ duyurdu. Trump, faiz kararı yerine borçların azaltılmasını tercih edeceğini de söyledi.

Kimi uzmanlar ise, ABD Başkanı’nın birçok ithal ürününe getirdiği ek gümrük vergileri nedeniyle FED’in faiz artışına gitmek zorunda kaldığı görüşünde.