Feminicide karşı kadın kuaförler, güzellik uzmanları ve berberler eğitiliyor

Brezilya’nın Mato Grosso do Sul eyaletinde kadına yönelik şiddet, feminicide karşı duyarlılık oluşturmak için uygulanan program kapsamında güzellik salonları, kadın kuaförleri ve berberler eğitiliyor.

Brezilya’nın Mato Grosso do Sul eyaletinde feminicide karşı güzellik salonları, kadın kuaförler ve berberler eğitiliyor.

2017 yılında Brezilya’da aile içi şiddette 68 bin vaka kaydedildi. Birleşmiş Milletler bu rakamı, buz dağının görünen yüzü olduğunu belirterek, aile içi şiddet, feminicide vakasının bu orandan en az yüzde 90 daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü ülke genelinde var olan tabulardan kaynakları, şiddete maruz kalanların çok az bir bölümü şikayette bulunuyor.

ŞİDDETE KARŞI ELLER PROGRAMI KAPSAMINDA EĞİTİM

Brezilya’nın orta batısında yer alan Mato Grosso do Sul eyaletinde “Şiddete karşı eller” programı oluşturuldu.

Program kapsamında güzellik salonları, kadın kuaförler kadın müşterilerinde aile içi şiddetin izlerini fark etmek üzere eğitilmeye başladı. Campo Grande kentinde yüzlerce güzellik uzmanı ve kuaför eğitim aldı. Eğitim programı kapsamında kuaförler ve güzellik uzmanları sadece kadına yönelik çalışmıyor, aynı zamanda agresif, şiddet, cinayet potansiyeli taşıyan insanları tespit etme üzerine de bir çalışma yürütülüyor.

FEMINICIDE ALIŞMIŞ BİR ÜLKEYİ EĞİTMEK

Eğitim programındaki zorluk ise erkek profesyonellere cinsiyetçiliğin kökenini anlatıp farkındalık yaratmak. Mãos Empenhadas Contra a Violência (Şiddete karşı eller)'nın eğitim oturumuna katılan Campo Grande'deki bir berber olan Renan Silveira böylesi bir eğitim programına davet edildiklerini ve genellikle “maço” olan berber dükkanlarına böylesi bir eğitim-bilgi getirmenin önemli olduğunu söyledi.

Berberler için ilk eğitim ise, covid-19 salgınına denk geldiği için, online olarak verildi. Brezilya’da Covid-19 salgını ile birlikte aile içi şiddette yüzde 431’lik bir artış yaşandı.

Mãos Empenhadas Contra a Violência programının yaratıcısı ve hukukçu Jacqueline Machado, dünyada feminicidden en çok etkilenen beşinci ülke olan Brezilya’da kadına yönelik şiddet konusunda eğitimin hem kadınlar, hem de erkekler için çok gerekli olduğunu söyledi.

Kadınların saldırganlarını terk edelerse suç işleyecekleri yönünde bir algı ile yaşadığını söyleyen Jacqueline Machado, “Böyle düşünen kadınlar hala var” dedi.

Machado, aile içi şiddete maruz kalan kadınların büyük bir bölümünün hala eski eş ya da partnerini şikayet etmediğini de vurguladı.

Eğitim alan güzellik salonu, kadın kuaförü ve berberlerin ayda toplam 22 bin müşteriye ulaşabildiği tahmin ediliyor. Ancak program uygulanmaya başlandığından bu yana 63 kadına şikayette bulunması için yardımcı olundu. Rakamın düşük olmasına rağmen, cesaretlendirici bir gelişme olduğuna da dikkat çekiliyor. Çünkü Brezilya’nın São Paulo, Rio Grande do Sul ve Rio de Janeiro eyaletleri de aynı programı uygulamaya karar verdi.

Avukat Isabela Del Monde, bu bireysel yardımın her yıl aile içi şiddet mağduru binlerce kadını kurtarmak için yeterli olmadığına dikkat çekiyor ve şiddet oranını düşürmek hatta yok etmek için kamu programlarının, yatırımlarının uygulanması gerektiğini belirtiyor.