Filipinler'de 67 can alan Vamco fırtınası Vietnam'ı vurdu

Tropikal fırtına Vamco, Filipinler'de 67 can aldıktan sonra bu Pazar günü Vietnam'ı vurarak en az 5 kişinin ölümüne ve ağır maddi zarar yol açtı.

Saatteki hızı 90 kilometreye varan rüzgarlarla gelen fırtına, Pazar sabahı erken saatlerde Vietnam'da karaya indi. Fırtına, ağaçları kökünden sökerken, evlerin ve okulların çatılarını uçurdu.

Vamco'dan önce altı hafta boyunca Vietnam'ı bir dizi tropikal fırtına daha vurarak, en az 159 ölümüne ve 70 dolayında kişinin kaybolmasına olmuştu.

Filipinleri saatteki hızı 155 kilometre varan rüzgarlarla vuran Vamco, Vietnam'a ulaşana kadar şiddetini azalttı. Ancak buna rağmen ağır hasarlara yol açtı ve en az 5 kişinin ölümüne yol açtı.

Vamco nedeniyle kıyı bölgelerinde yaşayan yaklaşık 650 bin kişi daha yüksek bölgelere tahliye edildi. Yetkililer heyelan riski konusunda uyardı.

Kızıl Haç ve Kızılay'a göre Vietnam'da son haftalarda yaşanan fırtınalar 400 binden fazla evi yıktı veya hasar verdi, yolları ve köprüleri yıkadı.

Resmi kaynaklara göre, Filipinler'de Vamco bu yıl kaydedilen en ölümcül tayfun oldu. Sadece Luzon adasında en az 67 kişiyi ölümüne neden olan Vamco, Filipinler'in genelinde toplam 1,7 milyon kişiyi etkiledi.