Filipinler’de süper tayfun: Onbinlerce kişi evlerinden kaçtı

Filipinler’de Rai adı verilen süper tayfun ülkenin merkezinde karaya vurdu, onbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Beşinci kategoride ele alınan büyük bir şiddete sahip süper tayfun, beraberinde hızı saatte 165 kilometreye varan rüzgarlarla geldi. Rüzgarın şiddetinin saatte 195 kilometreye varabileceği belirtildi.

Meteoroloji kurumu “Yıkıcı rüzgarlar, yapılara ve bitki örtüsüne orta ila şiddetli hasar verebilir” diye uyardı. Kurum, kıyı boyunca ölümcül sel felaketleri de yaşanabileceğini belirtti.

Kuruma göre 45 bini aşkın kişi evlerini terk ederek güvenli yerlere sığındı.

Rai, mevsime göre gecikmiş bir tayfun olarak değerlendiriliyor. Pasifik Okyanusu’ndaki tropikal kasırgaların çoğunluğu temmuz ile ekim arasında oluşuyor.

Rai süper tayfununun önümüzdeki günlerde ülkenin doğusundan batısına geçmesi bekleniyor. Mindanao ve Palawan adasında geçmesi beklenen tayfunun daha sonra Güney Çin Denizi üzerinden Vietnam’a doğru ilerleyeceği tahmin ediliyor.

Filipinler küresel ısınma karşısında en kırılgan ülkelerden biri olarak değerlendiriliyor. Her yıl 20 dolayında tayfun ülkeyi vururken, zaten çok yoksul olan bu ülkede evlere, tarıma ve alt yapılara ağır zarar veriyor.