Filipinler Devlet Başkanı siyaseti bıraktığını duyurdu

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, siyaseti bıraktığını ve gelecek yılki seçimlerde aday olmayacağını söyledi.

76 yaşındaki lider, geçen ay 2022'de cumhurbaşkanlığı için aday olacağını söylemişti.

Ülkenin anayasası, cumhurbaşkanlarının yalnızca altı yıllık bir görev süresine izin veriyor.

Açıklama, kızının cumhurbaşkanlığına aday olabileceği yönündeki spekülasyonların ortasında geldi.

Tartışmalı bir "güçlü adam" figürü olan Duterte, 2016'da suçu azaltma ve ülkenin uyuşturucu krizini çözme sözü vererek iktidara geldi. Ancak liderin iktidardaki beş yılı boyunca polisi “uyuşturucuyla savaş” adı altında binlerce yargısız infaz gerçekleştirmeye teşvik ettiğini söylüyor.

Duterte'nin şu anda güneydeki Davao kentinin belediye başkanı olan kızı Sara Duterte-Carpio, yüksek göreve aday olma konusunda karışık mesajlar verdi.

Geçen ay Duterte-Carpio, yarışa katılmayacağını; çünkü kendisinin ve babasının önümüzdeki Mayıs seçimlerinde sadece birinin aday olacağına karar verdiklerini söylemişti.

Rodrigo Duterte, adaylığını kaydetmesinin beklendiği Manila'daki mekanda sürpriz emekliliğini açıkladı.

Eleştirmenler, Duterte'nin duyurusunun bir tutam tuzla alınması gerektiğini söylüyor; zira geçen tarihlerde de U-dönüşü yapmışlığı var.

Eylül 2015'te, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hazırlıkları sırasında Davao'nun belediye başkanıyken, "kamusal hayattan temelli emekli olmayı" planladığını söylemişti.

Ancak o yılın Kasım ayında son dakikada PDP-Laban partisinin adayı olarak seçildi, Mayıs 2016'da da başkanlığı kazandı.

Bu durumda çekilirse, ülkede binlerce kişinin ölümüne neden olan acımasız "uyuşturucu savaşına" başkanlık ettiği için Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından yargılanmaktan muaf tutulup tutulmayacağı ya da yasal dokunulmazlığı koruyup koruyamayacağı belli değil.

İnsan hakları örgütü Uluslararası Af Örgütü'ne göre, Duterte'nin başkanlığının ilk altı ayında polis veya kimliği belirsiz silahlı saldırganlar tarafından 7 binden fazla insan öldürüldü.

UCM savcısı, Haziran ayında insanlığa karşı suçların işlenmiş olabileceğini söyleyerek Filipinler'deki uyuşturucu savaşı cinayetleriyle ilgili tam bir soruşturma açmak için başvurmuştu.

Kulisler, başkanın kızı Duterte-Carpio cumhurbaşkanı seçilirse, babasını Filipinler'deki suçlamalardan ve UCM savcılarından koruyabileceğini söylüyor.