Finlandiya Başbakanı Antti Rinne istifa etti

Posta çalışanlarının grevleri ve dayanışma grevleri sırasında ortaya çıkan skandallar Finlandiya Başbakanı Antti Rinne'nin istifasıyla sonuçlandı.

Skandalların ortaya çıkmasından ve tartışmalara neden olmasından sonra belediye ve kamu kurumlarından sorumlu Devlet Bakanı Sirpa Paatero istifa etmiş ancak Başbakan Rinne, kendisini savunacağını ve istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

Posti yönetimi, ağustos ayında şirketin rekabet gücünü artırma bahanesiyle çalışanların ücretlerini düşürmek için hazırladığı planı yürürlüğe koydu. Paket tasnif bölümünde çalışan 700 emekçiyi şirketin iştiraklerinden biri olan Posti Palvelut'a aktardı.

11 Kasım gün postanede çalışan 9 bin emekçinin greve gitmesi ve diğer işkollarında çalışan emekçilerin yaygın dayanışma grevlerine gitmelerinden sonra Posti işvereni geri adım atmış ve çalışanların ücretlerini düşürmekten vazgeçmişti.

Rinne, grev süresince hükümetin ücretlerin düşürülmesine karşı olduğunu pek çok kez tekrarlamıştı. Grevin sona ermesinden sonra Posti Genel Müdürünün olanlardan hükümetin bilgisi olduğunu açıklaması üzerine sorumlu Devlet Bakanı Sirpi Paatero, istifasını vermek zorunda kalmıştı.

Rinne, skandalın sorumluluğunu Paatero'nun üzerine yıkarken, muhalefet partileri olanlardan başbakanın da sorumlu olduğunu söyledi ve istifasını istedi.

Ancak Rinne'nin açıklamaları muhalefeti yatıştırmaya yetmediği gibi hükümetin ortakları Yeşiller ve Merkez Partisi, Rinne'nin üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti'nin konuyu ayrıntılı olarak araştırmasını istedi.

Merkez Partisi'nin Parlamento Grup Başkanı Antti Kurvinen, olanlardan hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'yi sorumlu tuttu. Postane ve devletin diğer kurumlarında yaşanan belirsizlik ve kaosun ele alınmasını talep etti.

Muhalefette bulunan üç parti Rinne'nin istifasını istedi. Parlamentoda hükümet için güven oylaması yapılmasını talep etti.

Hükümet ortağı Merkez partisi, bugün yapılacak güven oylaması öncesi hükümet ve hükümet programına güveni olduğunu ancak Rinne'ye güven duymadığını açıkladı.

Bu açıklamanın ardından bir basın toplantısı düzenleyen Rinne Başbakanlık görevinde istifa ettiğini ancak Sosyal Demokrat Parti'nin başkanlık görevini 2020 yazında yapılacak yeni kongreye kadar devam ettireceğini açıkladı.

Yeni, hükümet kurulana kadar Riine başbakanlık görevini sürdürecek.