Finlandiya'da emekçiler greve gidiyor

Finlandiyalı emekçiler, hükûmetin yasa tasarısını protesto etmek için greve gidiyor.

Finlandiya'nın 4 büyük işçi ve memur federasyonu, iş güvencesini zayıflatan yasa tasarısını parlamentodan geçirmeye hazırlanan hükûmeti protesto etmek için Çarşamba günü greve gitme kararı aldı.

Federasyonlar hükûmetten hazırladığı yasa tasarısını tamamen geri çekmesini istedi. 

Hükûmetin küçük işyerlerinde çalışanların iş güvencesini ortadan kaldıran tasarıyı parlamentoya sunması sendikaların tepkilerine neden olmuştu.

Aralarında Finlandiya'nın en büyük işçi örgütü Sanayi Federasyonu'nun da bulunduğu 10 civarında sendika ve federasyon, 17 Eylül gününden itibaren çalışanların fazla mesai yapmamalarını kararlaştırmıştı.

Finlandiya Sendikaları Merkez Örgütü (FFC), hükûmetin yasa tasarısını geri çekmemesi durumunda daha etkin önlemler alacağını açıklamıştı.  

Hükûmet ve sendikalar arasında anlaşmazlığa neden olan tasarı yasalaşırsa 20'den daha az işçi çalıştıran işverenler kıdemine bakmaksızın istediği emekçiyi işten atabilecek. İşten atılanlara 90 gün işsizlik kasasından ödeme de yapılmayacak ve böylelikle işten atılanlar iki kez cezalandırılmış olacak.

HÜKÛMET: UZLAŞMAYA HAZIRIZ

Sendikaların tepki göstermesi üzerine Ticaret Bakanı Mika Lintila, 20 sayısını daha aşağıya çekebileceklerini açıkladı. Başbakan Juha Sipila da, sendikalarla uzlaşmaya ve yasa tasarısında değişiklik yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Hükûmetin yasada küçük düzenlemeler yapma önerisini yeterli bulmayan FFC üyesi 4 büyük federasyon; Sanayi Federasyonu, sanayide çalışan memurların örgütü PRO, hizmet sektörü çalışanlarını örgütleyen PAM ve Elektrik İşçileri Federasyonu, greve gitme kararı aldı.

Sağlık, belediye ve kiliselerde çalışanları temsil eden JHL federasyonu, 1 Ekim gün saat 00.00 itibarıyla 200 bin üyesinden 100 bininin fazla mesai yapmayacağını duyurdu.

Gıda İşçileri Federasyonu (SEL) ise 3 Ekim gününden itibaren 15 işyerinde çalışanların fazla mesai yapmayacaklarına dikkat çekti.

Sanayi Federasyonu Başkanı Riku Aalto, yazılı açıklamasında, ”Bu kadar ileri gitmek istemezdik. Ama Başbakan Juha Sipila'nın burjuva hükûmetinin kalın kafalılığı bize başka bir alternatif bırakmadı” dedi.

SENDİKALAR: TAVİZ VERMEYECEĞİZ

PAM Başkanı Ann Selin, iş güvencesinden taviz vermelerinin söz konusu olamayacağını belirtti ve hükûmetten yasa tasarısını geri çekmesini istedi.

Çalışanların hükûmetin iş piyasası politikasına tepki gösterdiğini söyleyen Selin, ”Hükûmet 3,5 yıldan beri çalışanların üzerine gidiyor. Halk kızgın" diye belirtti.

Ticaret Bakanı ve Başbakanın 20 sayısının düşürülebileceğini söylemesinin sendikaların tutumunu değiştirmeyeceğini belirten Selin, ”İşyerinde çalışan işçilerin sayılarının 20, 5 veya 3 olması durumu değiştirmez. Bu tasarı çalışanlar arasında eşitsizlik yaratıyor. Çalışanların kolayca işten atılmalarının daha fazla kişinin istihdama yol açacağını gösteren bilimsel bir veri de yok” dedi.

MUHALEFET: HÜKÛMET SAYGISIZCA DAVRANDI

Sendikaların yanı sıra muhalefette bulunan Sosyal Demokrat Parti de, hükûmetin iş güvencesini zayıflatma girişimine tepki gösterdi.

Hükûmetin yasa tasarısını parlamentoya göndermesinden önce sendikalar ve işverenlerle konuyu tartışmamasını eleştiren Sosyal Demokrat Parti Lideri Antti Rinne, “Finlandiya toplumunda sorunları tartışırız. Ama hükûmet buna saygı göstermedi” diyerek, sağcı üç partinin oluşturduğu koalisyon hükûmetine tepki gösterdi.