Finlandiya, Rusya ile son sınır kapısını da kapattı

Moskova’yı kasıtlı bir şekilde göç akışını organize etmekle suçlayan Finlandiya, bu ülke ile son sınır kapısını da kapatacaklarını duyurdu.

İçişleri Bakanı Mari Rantanen düzenlediği basın toplantısında, ülkenin kuzeyinde yer alan bu geçiş noktasının çarşamba gecesi kapatılacağını ve bu uygulamanın 13 Aralık'a kadar süreceğini açıkladı.

Bu açıklamadan kısa bir süre önce Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo da Moskova'nın kayıtsız göçmen göndermeye devam etmesi halinde Finlandiya'nın Rusya ile olan son sınır kapısını kapatmaya hazır olduğu uyarısında bulunmuştu.

Helsinki'ye göre, ağustos ayından bu yana çoğunluğu Orta Doğu ve Afrika'dan olmak üzere yaklaşık 800 düzensiz göçmen Finlandiya'nın Rusya ile olan sınırına geldi.

Bu gerekçeyle Finlandiya, Rusya'nın Arktik bölgesi Murmansk'a sınırı olan en kuzeydeki sınır kapısı hariç, Rusya ile olan tüm sınır kapılarını iki hafta içinde kapatmıştı.

Finlandiya hükümeti Rusya'nın kendisini istikrarsızlaştırmaya çalıştığını düşünüyor. Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, geçen hafta bunun "Rus yetkililer tarafından organize edilen sistematik bir eylem" olduğunu savunmuştu.

İki komşu arasındaki ilişkiler, özellikle 2022 yılının başlarında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşıyla önemli ölçüde kötüleşti. Ukrayna’ya saldırı ardından kendi güvenliğinden endişe eden Finlandiya, bu gerekçeyle Nisan 2023'te NATO'ya katıldı.

Uzmanlara göre, Finlandiya sığınma başvurularının yapılmasına izin vermekle yükümlü ve bir sınırın kapatılması ancak istisnai durumlarla sınırlı olabilir.

Finlandiya, Moskova’yı sığınmacıları istismar ederek, “hibrid” bir savaş yürütmekle suçluyor. Letonya ve Litvanya da Belarus'a yönelik aynı suçlamaları dile getiriyor.