Fischer: Ortadoğu’da ‘30 yıl savaşı’ yaşanıyor

Almanya’nın eski dışişleri bakanlarından Joschka Fischer’e göre başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan savaş ve gerginlikler ile 17. yüzyılda Avrupa’da büyük bir yıkım yaşamasına neden olan ‘30 yıl savaşı’ arasında ciddi benzerlikler bulunuyor.

Almanya’nın eski dışişleri bakanlarından ve Avrupa’nın yaşayan önde gelen diplomatlarından biri olarak görülen Joschka Fischer Ortadoğu’daki gelişmeleri “Schweriner Volkszeitung” gazetesine değerlendirdi. 1998-1995 yılları arasında Almanya’da iktidarda kalan Schröder hükümetinde bakanlık yapan Fischer, Ortadoğu’daki gelişmelerin birebir   1618-1648 yılları arasında Avrupa’da yaşanan ve tarihte ’30 yıl savaşı’ olarak bilinen sürece benzediğini belirtti.

Suriye’deki iç savaş sırasında harabeye dönen Halep’i de 1631 yılında yakılıp-yıkılan Magdeburg kentine benzeten Fischer “O zaman olduğu gibi şimdi de bölgede sadece bir savaş yok, paralel şekilde birçok savaş ve çatışma sürüyor. Süreç demokratikleşme amacıyla başladı ama daha sonra savaşa dönüştü. Şu anda hali hazırda Türk-Kürt savaşı var, ayrıca İsrail-İran savaşının da yaşanması tehlikesi var” yorumunu yaptı.

‘SAVAŞ BÜTÜN TARAFLARIN YIKIMINA KADAR SÜRECEK’

Şu anda da savaşın nedeninin perde arkasında gizlenmesine yönelik bir çabanın olduğuna dikkat çeken Fischer, “Tahminime göre yıkım bütün tarafların yıkımını kadar sürecek” görüşünü savundu. Fischer devamla Avrupa’daki 30 yıl süren savaşta Protestan ve Katolik mezheplerin çatışmalara gerekçe gösterilmesi gibi bir durumun şimdi de Şii ve Sünnilik üzerinden yapıldığına vurgu yaptı.

Hali hazırda Ortadoğu’da büyük güçlerin birbirine karşı cephe aldığını belirten Fischer Rusya’nın kolay kolay Suriye’deki savaştan çıkmayacağı öngörüsünde bulundu. Beşar Esad rejiminin de savaşın sonunda ayakta kalıp kalmayacağı konusunda şüphelerinin bulunduğunu ifaden Fischer “Savaşın bütün taraflar açısından daha birçok ölümün ve yıkımın ardından son bulacağını düşünüyorum” diye konuştu.

1618-1648 yılları arasında Orta Avrupa'da yaşanan ve birçok devletinin katıldığı savaşlar dizisi ‘Otuz yıl savaşı’ olarak adlandırılıyor. Avrupa’nın en uzun ve yıkıcı savaşlarından birisi olarak geçen çatışmalar ilk başta Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nu oluşturan Protestan ve Katolik şehir devletleri arasında başladı ve zamanla Avrupa'nın büyük güçlerini içine kattı.

Görünürde mezhep çatışması gibi olsa da aslında 30 yıl süren bu savaş “Avrupa’da Fransa mı yoksa Habsburg mu üstünlük sağlayacak?” sorusuna yanıt aranan bir süreçti. Vestfalya Antlaşması ile son bulan bu savaş ile beraber kıtlık ve salgın hastalıklarda yüzbinlerce insanın hayatına mal oldu. Savaşın sonunda Fransa Avrupa’da en güçlü devlet olarak ortaya çıktı.