Floyd’un öldürülmesi ardından polis karakolu ateşe verildi

ABD’nin Minneapolis kentinde Afro-Amerikalı bir kişinin polis tarafından sokak ortasında öldürülmesi ardından, protestolar üçüncü gece de devam etti, bir karakol ateşe verildi.

Perşembe gecesi, protestocular, polisle çatıştı ve George Floyd’u öldüren polisin çalıştığı polis karakolunu ateş verdi.

Binlerce kişi kentin kuzeyindeki eylemlere katıldı. Eylemcilerden bazıları karakolu koruyan bariyerleri zorlayarak, camları kırdı.

Yazılı bir açıklama yapan polis, gece saat 22.00’den sonra personelin güvenliği nedeniyle binayı boşalttıklarını belirtti. Protesto eylemleri öğleden sonra başlamıştı. Komşu Saint Paul kentinde de tahribatlar yaşandığı bildirildi.

Protesto eylemleri Pazartesi akşamı 46 yaşındaki Afro-Amerikalı George Floyd’un polis tarafından tutuklanmak isterken, öldürülmesi ardından başladı.

Polis müdahale sırasında Floyd’u yere yatırmış, boynuna diziyle basarak nefessiz bırakmıştı. Olay anında sosyal ağlarda canlı olarak yayınlanan görüntülerde Floyd’un, “nefes alamıyorum” demesine rağmen polisin baskıya devam ettiği görülüyordu.

İlk iki gece yaşanan olaylardan sonra Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, ulusal muhafızların harekete geçirilmesini isteyerek, “Drama yeni bir dramlar eklememek gerekiyor” dedi.

Bu çağrıya yanıt veren eyalet valisi Tim Waltz, Minneasota ulusal muhafızlarının müdahalesine onay verdi.

Adalet Bakanlığı polise ilişkin yürütülen soruşturmanın mutlak bir öncelik odluğunu açıkladı. FBI olayların akışını belirlemek için olaydan önce, olay sırasında ve sonrasında hazır bulunan tüm kişileri ifade vermeye çağırdı.

Cinayete katılan dört polis görevden alındı ancak halen de herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Katil polis ise serbest. Minneapolis Emniyet Müdürü Medaria Arrandondo, kentte bir umut boşluğunun olduğunu ve buna kendi ekiplerinin katkıda bulunduğunu kabul etti.

Tüm ülke genelinde adaletin yerini bulması için çağrılar yapılıyor. Floyd’un ailesi olaya dahil olan polislerin cinayetten yargılanmasını istiyor. Minneapolis Belediye Başkanı da Floyd’u öldüren polisin neden hapiste olmadığını sordu.

BM İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet, Floyd’un öldürülmesini kınayarak, Amerikan makamlarını Afro-Amerikalılara yönelik bur cinayetlere son verilmesi için harekete geçemeye çağırdı.