Fransa: AB Türkiye ile ilişkilerini tabusuz tartışmaya açmalı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkilerine üzerine “tabusuz ve safça olmayan bir tartışma” başlatması gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Le Drian, Senato’da yaptığı açıklamada “Fransa, Avrupa Birliği’nin Ankara’yla ilişkilerinin geleceği hakkında hiçbir şeyi dışlamadan, saf olmadan, somut bir tartışmayı son derece hızlı bir şekilde açması ve kendi çıkarlarını sıkı bir şekilde savunmasını zaruri görmektedir, zira bunu yapacak olanakları vardır” dedi.

Le Dria, “Türkiye’nin Libya’da oynadığı rolün açıklığa kavuşturulması gerektiğini” belirten Le Drian, “Libya’nın Suriyeleşmesi ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum çünkü Türkiye’nin askeri müdahalesi Suriyeli uzantıları ile yapılıyor” diye konuştu.

Ankara ile Paris arasındaki ilişkiler Libya krizi ile birlikte daha da kötüleşti. Kısa bir süre önce Akdeniz’deki bir Fransız gemisi, Türk devletine ait bir firkateyn tarafından hedeflenmişti. Olayın ardından Fransa Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada Türk devletine ait gemilerin “son derece saldırgan” manevra yaptığı tepkisinde bulunulmuştu. Bakanlık, NATO’yu “devekuşu politikasından” vazgeçmeye çağırmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, “Türkiye Libya’da tehlikeli bir oyun oynuyor” uyarısında bulunmuştu.

Libya’da son haftalarda durum daha da kötüleşti. Ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Hafter güçleri Trablus’u almak için aylarca yürüttüğü operasyonda, Türk devletinin dron, zırhlı araç, asker ve çete desteği nedeniyle başarısız oldu. Trablus hükümeti de Trablus’un 450 kilometre doğusundaki kıyı kenti Sirte’yi hedefine koydu. Burası Halife Hafter’in kontrolündeki alanlara doğru stratejik bir noktayı oluşturuyor.

Mısır da Cumartesi günü yaptığı açıklamada Trablus güçlerinin Sirte’ye ilerlemesini halinde doğrudan askeri müdahalede bulunacakları uyarısında bulundu. Trablus bunu bir “savaş ilanı” olarak aldı.

Mevcut durumda ülkede iki iktidar var. Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus merkezli olup özellikle Türk rejimi tarafından destekleniyor. Bu hükümet Müslüman Kardeşler’in hakimiyetinde bulunuyor. Türk devleti, BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, silah, cephane, zırhlı araç, dron desteğinin yanısıra Suriye’den topladığı binlerce çete mensubunu Trablus’a sevk etti. Türk ordusu da böylece Trablus’a yerleşti. Türk devleti son olarak Libya’da iki askeri üs kurma niyetini de açıkladı.

23 Haziran günü Arap Birliği, yabancı askeri birlikleri Libya’dan çekilmeye ve çatışmaya son verilmesi için müzakereleri başlatmaya çağırdı.