Fransa Başbakanı: Radikal islamcılıkla uzlaşı bitti!

Fransa Başbakanı Jean Castex, radikal İslamcılık ile "uzun yıllardır" yapılan uzlaşmaları kınayarak, "Bu ideolojik savaşı kazanmalıyız" dedi.

TF1 televizyon kanalındaki bir programa konuk olan Başbakan Jean Castex, "Bu kavga ideolojiktir; Düşman önce nefret ve şiddet yayarak bizi bölmeye, ulusal toplumu parçalamaya çalışıyor" diye uyardı.

Castex, "Burada, uzun yıllardır yapılan tüm uzlaşmaları, bu radikal İslamcılığa verilen gerekçeleri kınamak istiyorum" derken, sömürgeci geçmişle kurulan bağlara işaret etti.

Başbakan, "Bir savaşı kazanmanın ilk yolu, ulusal topluluğun kaynaşması veya birleşmesi ya da köklerimizle, kimliğimizle, Cumhuriyetimizle, özgürlüğümüzle gurur duymasıdır, ideolojik savaşı kazanmalıyız" şeklinde konuştu.

Siyasi partiler ve bir kısım entelektüeli suçlayan Castex, "Bitti, artık entelektüellerin, siyasi partilerin hoşgörüsü olmayacak, hepimiz değerlerimiz temelinde, tarihimiz temelinde birleşmeliyiz" diye ısrar etti.

Hükümetin "operasyonel ve baskıcı yanıtları" konusunda da konuşan Castex, yeni derneklerin kapatılacağını duyurdu.

Castex, "Kötülüğe kökenine saldırmalıyız, (...) paravan derneklere, sahte camilere yöneliyorlar, gizli okullar oluşturuyorlar, sosyal ağları kullanıyorlar, tüm bunlar stratejimizin merkezinde yer alıyor" ifadelerini kullandı.

“Kaçak okulları kapatıyoruz, kapatmaya devam edeceğiz; beyin yıkayan sahte dernekleri, feshedeceğiz (...), ikisini kapattık ve devam edeceğiz" diyen Castex, şunları ekledi: "Mevzuatımızı, özellikle sosyal ağlardaki nefret karşı koymak için aciliyetle güçlendirmeliyiz."

Castex, geçen hafta Tunuslu bir gencin Fransa'ya giriş yaptıktan hemen sonra Nice kentinde bir kilisede üç kişiyi katletmesi sonrasında aşırı sağcı parti RN'nin istisnai yasa talebine de yanıt verdi.

Başbakan, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından açıklanan "ayrılıkçılıkla mücadele" yasa tasarısının çok yakında Meclis' sunulacağını hatırlatarak, bunun yasal mevzuatı güçlendireceğini kaydetti.

Castex, "Yasaları süresiz olarak değiştirebiliriz, ama bunları ana hatlarını çizdiğim tüm eksenlerle günlük olarak uygulamak daha iyidir" ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü El Cezire televizyonuna bir mülakat veren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, karikatürlerin şok etmiş olabileceğini anladığını ancak bunun şiddet için bir gerekçe olmadığını belirtti.

Macron, şöyle konuştu: "Bu karikatürlerin şok edebileceğini anlıyorum ve saygı duyuyorum, ancak bu karikatürlerin fiziksel şiddeti haklı gösterebileceğini asla kabul etmeyeceğim ve ülkemde her zaman söyleme, yazma, düşünme ve çizme özgürlüğünü savunacağım. Bu söylediğimiz, düşündüğümüz, çizdiğimiz her şeyi şahsen desteklediğim anlamına gelmiyor ama bu, bu özgürlüklerin, Fransa'da düşünülen, istenen, yaratılan bu insan haklarının korunması ve Fransız halkının istediği egemenliğin korunması gerektiğini düşünüyorum."

MACRON: KÜRT SAVAŞÇILAR SAYESİNDE DAİŞ'E KARŞI SAVAŞTIK, TÜRKİYE İŞGAL ETTİ

Türk devletinin emperyal arzularının olduğuna da dikkat çeken Macron, bunun "bölgenin istikrarı için iyi olmadığını" söyledi.

Macron, "Suriye'de yaşananların, çok sayıda ittifak için bir saldırı ve sürpriz olduğunu düşünüyorum. ABD sahada hazır bulunuyordu. Biz uluslararası koalisyon çerçevesinde havadan varlık gösteriyorduk. Hatırlatmak isterim ki, Demokratik Suriye güçleri sayesinde, Kürt savaşçılar sayesinde, kadın ve erkek savaşçılar sayesinde DAİŞ'e karşı savaştık. Toprak bazlı halifeliğe karşı savaş kazanılmak üzereyken Türkiye ne yaptı? Suriye'yi işgal etti. Hiçbir egemenliğe saygı göstermeden" dedi.