Fransa Cumartesi'ye kilitlendi, Paris’te kriz masası!

Fransa’da Sarı Yelekliler hükümetin anti-sosyal politikalarına karşı Cumartesi günü yeniden sokaklara çıkmayı planlıyor. Hükümet diken üstünde. 90 bin polis harekete geçirildi. Paris’te kriz masası kuruldu.

Geçen hafta Cumartesi günü ülke genelinde yaşanan şiddet patlaması ardından, gözler yarına çevrildi. Sarı Yelekliler, dördüncü Cumartesi günü sokaklara çıkmaya hazırlanıyor.

Hükümet ise eylemlere karşı 8 bini Paris’te olmak üzere ülke genelinde 89 bin polis ve güvenlik gücü mensubunu harekete geçirdi.

HÜKÜMET KRİZDE

Hükümetin akaryakıt vergisine zammı askıya almasına rağmen, tepkiler dinmedi. Çok sayıda toplumsal talebin birleştiği bir koalisyona dönüşen Sarı Yeleklilerin eylemi, hükümeti krize soktu. Muhalefet daha ciddi adımlar beklerken, genel seçim çağrıları var. Ayrıca France Insoumise partisi ve Komünist Parti vekilleri Pazartesi günü hükümete karşı gensoru önergesi verecekler.

Hükümet ise eylemcileri yatıştırmak için art arda açıklamalar yapıyor. Facebook üzerinde bir çağrı yapan bir grup kamyon sürücüsü, Paris’teki eylem yeri için “Porte de Maillot”yu adres gösterdi. Açıklamada, patlayıcı maddeler, beyzbol sobaları ve diğer bir çok nesneyi eyleme getirmenin yasak olduğu belirtildi

"ÖZGÜR SARI YELEKLİLER"DEN PROVOKASYON UYARISI

Kendilerini "Özgür Sarı Yelekliler" olarak tanıtan bir grup ise Paris'te eylem yapmayaya çağırarak, hükümetin Sarı Yeleklileri "kırıcı" olarak göstermeye çağırdığını belirtti. Açıklamada, "Biz insan yaşamına saygı gösteren vatandaşlarız. Ölüm veya yaralanmaları görmek istemiyoruz, ama belki Cumhurbaşkanı bunu görmek ve Fransa'yı kaostan kurtaracak bir şef olarak görünmek istiyor" denildi. 

HÜKÜMET KAOS STRATEJİSİ YÜRÜTÜYOR

Özgür Sarı Yelekliler'e göre "kendi şatosuna kapanan" Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "bu sosyal isyanı çürütmek için kaos staratejisi" yürütüyor. 

İKİ SENDİKADAN GREV İPTALİ

Fransa işçi sendikaları FO ve CGT ise kamyon şoförlerinin Cumartesi öngörülen grevini iptal etti. Sendikalar, patronlar ve hükümetin ek çalışma saatlerinin ücretlendirilmesi yönündeki talebi kabul ettiklerini bildirdi.

PARİS’TE KRİZ MASASI

Paris Belediyesi ise Cumartesi günü bir kriz masasının aktifleştirileceğini açıkladı. Belediye binaları tedbir amacıyla kapalı kalacak. Ayrıca başkentte kurulması öngörülen dokuz pazar iptal edildi. Belediyeye bağlı 158 bisiklet istasyonu kapatılacak.

Paris’te olası çatışmalar nedeniyle bir çok noktada araç park edilmesi yasak olacak, ulaşım sınırlandırılacak, mağazalardan kapılarını kapatmaları istendi. Kentte müzeler de kapılarını kapatacak.