Fransa’da 7 Ekim’den beri 1500 Yahudi karşıtı eylem ve 600 gözaltı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim’den bu yana Yahudi karşıtı 1500’den fazla eylem kaydedildiğini ve 600’e yakın kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Salı sabahı CNews televizyon kanalına konuşan Bakan Gerald Darmanin, "7 Ekim'den bu yana 1,518 antisemit eylem ya da söylem kaydedildi. Yaklaşık 600 kişi gözaltına alındı" dedi.

İçişleri Bakanı şöyle, "Bunlar çoğunlukla etiketler ve hakaretler, ancak saldırılar da oldu” diye ekledi.

AFP’nin haberine göre bakanlık kaynakları bu “eylemlerden” dolayı 571 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınanların 120 ila 130’unun yabancı olduğu ve halen 100’ü aşkın kişinin gözaltı merkezlerinde tutulduğu kaydedildi.

Ulusal Meclis Başkanı Yaël Braun-Pivet Pazartesi günü yaptığı açıklamada antisemitizmin nedenlerini bilmediğini söylerken, İçişleri Bakanı "aşırı sol ve aşırı sağ", "radikal İslam" ve aynı zamanda "Siyonizm karşıtlığından kaynaklanan" bir antisemitizm olduğunu savundu.

İSLAM KARŞITI SÖYLEMLER DE ARTTI

Gérald Darmanin, mülsüman karşıtı eylemlerde de bir artış olduğunu söylerken, “Ancak bunlar anti-semitizm açısından gördüğümüz ölçekte değil” diye konuştu.

Bakan, "Ölüm tehditleri, saldırı tehditleri alan camiler ve televizyon programları da dahil olmak üzere çok sayıda İslam karşıtı söylem var" diyerek konuyu Arcom'a  (Fransa RTÜK’ü) ya da "mahkemelere" havale edeceğini söyledi.


Fransız medyasına göre 7 Ekim'den bu yana Yahudi karşıtı eylemler ve “terörizme övgü” ile ilgili toplam 330 soruşturma açıldı.