Fransa’da aşırı sağa operasyon, iki asker de tutuklandı

Fransa’da aşırı sağcı sempatizanlar ve uyuşturucu çetelerine silah satmakla suçlanan 10 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında iki asker de var.

Fransa’da Salı günü düzenlenen bir operasyonda 10 kişi silah ticareti yapmaktan gözaltına alındı ve geniş bir silah trafiğine katılmakla suçlandı.

Bunlardan 9’u Cuma ve Cumartesi günü tutuklandı. Aralarında Fransa’nın doğusundaki bir üste görevli 31 yaşında bir asker ile 44 yaşındaki bir emekli asker de var.

Şüphelilerin tümü “toplu halde savaş silahları ve tabanca elde etmek, bulundurmak ve taşımak” ve “suç örgütü oluşturmak”la suçlanıyor.

200 SİLAH VE 1 TON MÜHİMMAT

Gözaltı operasyonu sırasında çok sayıda silah ve cephane ele geçirildi. Soruşturmaya yakın kaynakların Fransız medyasına verdiği bilgilere göre en az 200 silah ve bir ton cephaneye el konuldu.

Bu silah ticaretine ilişkin adli inceleme 25 Haziran 2020’de başlatılmıştı.

Şüpheliler, uyuşturucu tacirleri ile aşırı sağ sempatizanlarına silah sağlamakla suçlanıyorlar.

Gözaltı operasyonu Savunma Bakanlığı bünyesindeki Etain hava üssünde de gerçekleşmişti. Sadece aşırı sağcı bir sempatizanın Sete bölgesindeki evinde yapılan aramalarda, yaklaşık 30 hafif makineli tüfek, 50 uzun namlulu silah, bir o kadar tabanca, onlarca el bombası ve 500 kilogram mühimmat ele geçirildi.

Fransız medyasına göre aranan 11’inci şüpheli, şu anda Mali’deki Fransız askeri operasyonunda yer alıyor.

AŞIRI SAĞCI VE ASKER YAKINLAŞMASI ENDİŞESİ

Son zamanlarda hayatta kalma yanlısı, beyaz ırkın üstünlüğünü savunanlar ve komplocu hareketlerin yükselişiyle birlikte, aşırı sağcı gruplar ile askeri çevreler arasındaki ilişkiler, istihbarat servislerini endişelendiriyor.

İstihbarat servisleri özellikle 2011 yılında Norveç’te 77 kişiyi katleden ırkçı Anders Behring Breivik gibi saldırıların gerçekleşmesinden endişe ediyor. 

2017 yılından bu yana Fransa’da aşırı sağla bağlantılı ve terörist karakterli olarak değerlendirilen 5 saldırı planı boşa çıkarıldı.