Fransa’da bomba ihbarları arttı: 8 havalimanı tahliye edildi

Fransa’da son günlerde art arda bomba ihbarları geliyor. Perşembe sabahı 8 havalimanı bomba ihbarları nedeniyle tahliye edildi.

Çarşamba günü Paris’teki iki havalimanı hariç büyük havalimanlarının çoğunluğu bomba ihbarları nedeniyle tahliye edilmiş, 130 uçuş iptal edilmiş, çok sayıda uçuş da rötar yapmıştı.

Perşembe günü Brest, Carcassonne,  Rennes, Tarbes, Bordeaux-Mérignac, Béziers, Montpellier ve Nantes havaalanları ihbarlar nedeniyle tahliye edildi.

Fransız Sivil Havacılık Otoritesi (DGAC), "Nantes da dahil olmak üzere birçok ulusal havalimanının bu sabah saldırı tehdidi aldığını" doğruladı.

Bu uyarılar Fransa'da son birkaç gündür, özellikle de Arras'ta (Pas-de-Calais) öğretmen Dominique Bernard'ın boğazı kesilerek katledilmesinden bu yana arttı.

Versailles Şatosu da bu Perşembe günü bir kez daha bomba ihbarı nedeniyle tahliye edildi. Cumartesi gününden bu yana dördüncü kezdir ünlü şato kapılarını kapatmak zorunda kalıyor.

Havaalanları, müzeler ve garların yanısıra eğitim kurumları da sık sık bomba ihbarlarının hedefi oluyor. Eğitim Bakanı Gabriel Attal, pazartesi yaptığı açıklamada yeni eğitim döneminin başladığı eylülden bu yana okullar, liseler ve kolejlerde 168 sahte bomba ihbarının yapıldığını bildirmişti.

Bu hafta başında Créteil savcılığı yedi çocuğun gözaltına alındığını duyurmuştu. Yaşları 13 ile 16 arasında değişen bu çocukların çeşitli sahte alarm olaylarına karıştıklarından şüpheleniliyor.

Fransız Ceza Kanunu'nun 322-14. Maddesine göre "İnsanlar için tehlikeli yıkım, hasar veya bozulmanın gerçekleşeceğine veya gerçekleştiğine inandırmak amacıyla yanlış bilgi iletme veya ifşa etme eylemi iki yıl hapis ve 30.000 euro para cezası ile cezalandırılıyor.”