Fransa’da bomba ihbarları devam ediyor

Fransa’da açılan çok sayıda soruşturmaya rağmen bomba ihbarları kesilmiyor. Versailles Şatosu, bir hafta içinde altıncı kez bomba ihbarı nedeniyle tahliye edildi.

Bir polis kaynağının Le Figaro'ya verdiği bilgiye göre, 21 Ekim Cumartesi günü saat 11.50'de Versailles Şatosu ve arazisi bir kez daha bomba ihbarı üzerine polis tarafından boşaltıldı. Bu yedi gün içinde altıncı bomba tehdidi oldu.

Şato ayrıca X üzerinden ziyaretçilerini "güvenlik nedeniyle" Versailles Şatosu'nun boşaltılması gerektiği konusunda uyardı. Yönetim, "kontroller yapılır yapılmaz yeniden açılacağını" belirtti.

Versailles Şatosu, bir başka bomba tehdidinin ardından yapılan kontrollerden sonra 20 saat önce yeniden açıldığını duyurmuştu.

Fransa, 13 Ekim’de Arras kentinde bir öğretmenin Çeçen kökenli radikal bir dinci tarafından boğazı kesilerek katledilmesinden bu yana “acil saldırı” durumunda bulunuyor. Bu uyarılar, okullarda, kültürel mekanlarda veya havaalanlarında ciddiye alınıyor.

20 Ekim Cuma günü bir açıklama yapan Adalet Bakanı Éric Dupond-Moretti, sahte bomba ihbarlarıyla ilgili olarak "22 soruşturmanın devam ettiğini" söylemişti.

Çarşamba günü Paris’teki iki havalimanı hariç büyük havalimanlarının çoğunluğu bomba ihbarları nedeniyle tahliye edilmiş, 130 uçuş iptal edilmiş, çok sayıda uçuş da rötar yapmıştı. Perşembe günü Brest, Carcassonne,  Rennes, Tarbes, Bordeaux-Mérignac, Béziers, Montpellier ve Nantes havaalanları ihbarlar nedeniyle tahliye edildi.

Havaalanları, müzeler ve garların yanısıra eğitim kurumları da sık sık bomba ihbarlarının hedefi oluyor. Eğitim Bakanı Gabriel Attal, pazartesi yaptığı açıklamada yeni eğitim döneminin başladığı eylülden bu yana okullar, liseler ve kolejlerde 168 sahte bomba ihbarının yapıldığını bildirmişti.

Bu hafta başında Créteil savcılığı yedi çocuğun gözaltına alındığını duyurmuştu. Yaşları 13 ile 16 arasında değişen bu çocukların çeşitli sahte alarm olaylarına karıştıklarından şüpheleniliyor.