Fransa’da bu kez liseliler eylemlerde

Fransa’da Sarı Yeleklilerin eylemleriyle başlayan kriz devam ederken, bu kez lise öğrencileri eylemlere geçti. Pazartesi yüzlerce lise bloke edildi. Salı günü de eylemler sürdü.

Sarı Yeleklilerin eylemleri, liseliler için de bir kıvılcım oldu. Ancak liselilerin eyleme geçmesi, özellikle siyasetçiler açısından endişe verici bulunuyor. Liseliler genel bir isyan istiyor.

Pazartesi günü ülke genelinde 200 dolayında lisede tamamen veya kısmen blokaj eylemi yapıldı. Bu eylemler, hafta sonu Sarı Yeleklilerin ülke genelinde sert çatışmalara sahne olan eylemlerinden sonrasına denk geldi.

Sarı Yeleklileri de destekleyen liseliler Salı günü eylemlerine devam ederek, onlarca liseyi bloke etti. Liselilerin fazla harekete geçtiği kent Marsilya oldu. Bu kentte 21 lise bloke edildi. Eylemler sırasıdna bir çok kentte çatışmalar yaşandı. Bazı yerlerde araçlar yakıldı.

Liselilerin eylemleri, solcu sendika Ulusal Liseliler Birliği (UNL) tarafından diploma reformu, lise reformu ve mesleki alan reformuna karşı harekete geçme çağrısı ile başladı. Liselilerin uzun zamandır alanlara çıkmadığını söyleyen UNL Başkanı Louis Boyard, ancak seslerini duyurabilmek için Sarı Yeleklilerin eylemiyle ortaya çıkan tepkiden yararlanabileceğini ifade etti.