Fransa’da Ciaran fırtınası: 1,2 milyon ev elektriksiz kaldı

Fransa’da çarşamba akşamı sahile vuran Ciaran Fırtınası kuzeybatıda şiddetli rüzgarlara, şiddetli yağmura ve dalgalara neden oldu, bir kişi hayatını kaybetti, 1,2 milyon ev elektriksiz kaldı.

Çarşamba günü gece boyunca Batı Bretonya ve Cotentin bölgelerini vuran fırtına, rekor düzeyde rüzgâr estirdi.

Fransa meteoroloji kurumu Finistère'de Pointe Saint-Mathieu'nun bulunduğu Plougonvelin'de 193 km/sa, Crozon yarımadasındaki Lanvéoc'ta 171 km/sa ve Brest'te 156 km/sa hızında olağanüstü rüzgârlar kaydetti.

Toplamda, 30 departmandan 24'ünde dalga-batık, rüzgar ya da yağmur-sel için turuncu alarm verildi.

Yetkililer halkı evlerinden çıkmamaya, seyahatlerini sınırlandırmaya çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada "risk almayın" ve "evde kalın" çağrısında bulundu.

Toplu taşımada da büyük aksaklıklar yaşandı. Birçok bölgede tren seferleri tamamen durdu. Paris bölgesinde de bazı ulaşım hatları çalışmayacak.

Ulaşım Bakanı Clément Beaune, Aisne ilinde bir aracı üzerine ağaç düşmesi sonucu bir şoförün hayatını kaybettiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bir kişinin öldüğünü ve 4 kişinin yaralandığını doğrularken, bin 300’ü aşkın kişinin de tahliye edildiğini belirtti.

Fırtına nedeniyle 1,2 milyon ev elektriksiz kaldı. Perşembe sabahı Bretonya bölgesinde halen 780 bin ev elektriksizdi.

Çeşitli bölgelerde trafik yasakları da uygulandı. Perşembe sabahı Finistère Valiliği, "çok sayıda engelle engellenen yolların durumu" nedeniyle il yollarında trafiğin yasaklandığını duyurdu.

Bu fırtına önümüzdeki birkaç saat içinde ülke genelinde hareket edecek. Perşembe sabahı doğuya doğru hareket etti. Mevcut durumda Normandiya en güçlü rüzgarlardan etkileniyor. Bu alçak basınç sistemi İngiltere'nin doğusuna, ülkenin kuzeyine doğru hareket edecek. Önümüzdeki birkaç saat içinde Hauts-de-France kıyı şeridi etkilenecek. Öğleden sonra Hauts-de-France bölgesi üzerinde güçlenecek.