Fransa’da emeklilik reformuna karşı direniş sürüyor

Fransa’da emeklilik reform projesine karşı tepkinin en güçlü olduğu ulaşım sektöründeki grevler 24’üncü gününe girerken, 1995 yılından bu yanaki en uzun demiryolu grevi olma niteliğinde.

Yılbaşından önceki son hafta sonunda da Fransa’da demiryolları ile birçok diğer toplu taşıma araçlarındaki grev devam edecek.

Liberal hükümetin emeklilik reform projesine karşı 5 Aralık’tan bu yana eylemde olan demiryolu şirketi SNCF ile Paris ve çevresindeki hatları işleten RATP’nin on binlerce çalışanı, bu hafta sonu da greve gidiyor. SNCF tarafından yapılan açıklamaya göre, her 10 hızlı tren (TGV) seferinden sadece 6’sı gerçekleştirilebilecek.

Başkent Paris ve çevresindeki tren hatlarında (Transilien) ise her 5 seferden sadece biri gerçekleşecek. Bu durum Pazar akşamına kadar değişmeyecek. Ayrıca Paris merkezindeki metro hatlarının 6’sı çalışmayacak.

Başkent dışındaki alanlarda ise bölgesel trenlerin (TER) sadece onda üçü sefere çıkacak. Pazar günü ise bu oran onda dört olacak. 

Demiryollarındaki grev, yine emeklilik reformuna karşı 1995 yılında gerçekleştirilen ve 3 haftayı aşkın süren eylemleri geride bırakmış durumda. Ve henüz hükümet ile sendikalar arasında uzlaşma sağlanabilmiş değil.

EMEKLİLİK SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Hükümetin hayata geçirmek istediği emeklilik reformu büyük tepki çekiyor. Bugüne kadar emeklilik maaşı hesaplamasında kullanılan çeyrek yıl sistemine son verilerek, en az 172 çeyrek yıl çalışmış olma şartı kaldırılmak isteniyor. Halen her bir çeyrek yıl için en az brüt 1500 Euro üzerinde maaş almış olmak gerekirken, emekli maaşı hesaplamasında bireyin çalıştığı sürede en iyi gelir elde ettiği 25 yılın ortalaması da dahil ediliyordu.

Yeni sistemde ise çalışılan sürede alınan maaşlara göre puan biriktirme seçeneğine geçilmesi isteniyor. Öte yandan ortalama 64 yaşında emekli olan bir çalışanın alacağı en düşük emekli maaşı bugünkü değerle 1000 Euro olacak. Fakat belirli sürelerde işsiz kalan bireyler bu metottan olumsuz etkilenecek ve maaşı bu düzeyin de altında kalabilecek. Halen çalışanların yeterli süreyi doldurmaları halinde 62 yaşında, ful emeklilik için gerekli süreyi doldurana kadar ise 67 yaşına kadar emekli olmaları mümkün. Mevcut durumda ful emeklilik için yeterli süreyi doldurmayan bireylerin 67 yaşına kadar çalışmaları gerekiyor.