Fransa’da göç ve vatandaşlık hakkı konusu tartışılıyor 

Son bir aydır birçok cihatçı saldırının hedefinde olan Fransa’da hükümet yasadışı göçün engellenmesi yönünde adımlar atılacağını duyururken, sağ muhalefet yasal göç konusunda da sert önlemler istiyor. 

16 Ekim’de bir öğretmenin başı kesilerek, 29 Ekim’de ise Nice şehrinde benzer şekilde üç kişinin katledilmesi ardından Avusturya’da da bir DAİŞ üyesi tarafından 4 kişi katledilmişti.

Fransa’daki saldırganlardan birinin yeni iltica hakkı tanınmış bir Çeçen, diğerinin ise Tunuslu bir kaçak olduğunun anlaşılması ardından hükümet ve sağ muhalefet ülkeye kaçak veya yasal göçün sınırlandırılması gerektiğinde uzlaşmış gibi görünüyor. 

SINIR KONTROLLERİ VE SCHENGEN VURGUSU 

Dün İspanya sınırındaki polisleri ziyaret eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sınırlardaki güvenlik güçlerinin sayısının 2 bin 400’den 4 bin 800’e çıkarılacağını duyurdu.

Macron, ülkesine yönelik yasadışı göçle daha fazla mücadele edileceğini vurgularken, sınır kontrollerinin uzatılması için girişimde bulunulduğunu kaydetti.

Macron, Schengen Anlaşması kapsamında dış sınırların daha iyi korunması için Avrupa Birliği (AB) bazında ortak kararlar alınması gerektiğini dile getirdi. 

Fransa Cumhurbaşkanı, ayrıca AB’nin 22 ülkesi ile İsviçre, Liechtenstein, Norveç ve İzlanda’nın taraf olduğu Schengen’in yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. 

SAĞ MUHALEFET GÖÇÜ SINIRLANDIRMA KONUSUNDA BASTIRIYOR 

Fransa’da 2015 yılındaki Charlie Hebdo saldırısından bu yana yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği El Kaide ve DAİŞ saldırılarıyla birlikte liberal Macron ve hükümetinin göç konusunda ciddi oranda sıkıştırıldığı da görülüyor.

Muhalefetteki sağ parti Cumhuriyetçiler (LR) ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) tarafından ‘terörizmin göçle doğrudan bağlantısı’ olduğu yönündeki söylem daha sık dile getirilir oldu. 

Macron’un İspanya sınırındaki ziyareti sonrasında kendi tezlerinin doğrulandığını savunan  RN lideri Mraine Le Pen, göç politikasının ve vatandaşlık hakkının ‘baştan sona gözden geçirilmesini’ istedi. 

Merkez sağ parti LR’nin Senato’daki grubunun lideri Bruno Retailleau ise, Macron’un acilen ‘aile birleşimi hakkını sınırlaması’ çağrısı yaptı.

Retailleau, suç işleyen veya ‘tehlikeli’ bireylerin sınır dışı edilebilmesi için yasaların tümüyle yeniden ele alınması gerektiğini savundu.