Fransa’da grev sürüyor, ulaşımda kaos var!

Fransa’da emeklilik reformuna karşı 5 Aralık günü başlayan tarihi grev devam ediyor. Pazartesi sabahı Paris bölgesinde 600 kilometreyi aşkın araç trafiği oluştu.

Hükümetin geçirmek istediği emeklilik reformuna karşı başlatılan grev, beşinci gününde devam ediyor. Ulaşımda kaotik bir durum yaşanıyor.

5 Aralık Perşembe günü başlayan grev, ülke genelinde hayatı felç etmişti. İlk gün ulaşımın yanısıra, ulusal eğitim, yargı, polis, itfaiye, çöp toplayıcılığı, rafineriler, enerji kurumları, hava ulaşımı ve daha bir çok sektör greve katılmıştı. Aynı gün, sendikalara göre 1,5 milyon kişi sokaklara çıkarak emeklilik reformunu protesto etti.

ULAŞIMDA KAOS

Bu Pazartesi günü Paris’te metrosunda 10 hat tamamen kapalı kalmaya devam etti. Tramvay ve otobüslerin ise sadece yüzde 50’si faaliyette kaldı. Ulusal demiryolları kuruluşu SNCF’de trenlerin yüzde 15 ila 20’si ancak çalışıyor.

Ulaşımdaki grev nedeniyle, Paris bölgesi Île-de-France yollarında saat 08.20 sıralarında 622 kilometrelik trafik oluştu.

OTOBÜS DEPOLARI BLOKE EDİLDİ

Paris’te ayrıca toplu ulaşım ağı RATP’ye bağlı 25 otobüs merkezinden 7’si grevciler tarafından bloke edildi. Bunun sonucu olarak otobüslerin sadece üçte biri sefer yapabildi.

SENDİKALAR REFORM ÇEKİLENE KADAR EYLEMDE OLACAK

Başbakan Edouard Philippe’in Çarşamba günü öğle saatlerinde emekliliğe ilişkin hükümet projesinin tamamını açıklaması bekleniyor.

İşçi sendikaları ile lise ve üniversite öğrencilerini temsil eden sendikal örgütler, geçen Cuma günü ortak bir açıklama ile 10 Aralık Salı günü yeniden greve gitme ve sokaklara çıkma kararı aldıklarını bildirmişti.

CGT-Demiryolu Çalışanları sendikası genel sekreteri Laurent Brun, hükümeti puan sistemiyle öngörülen emeklilik projesini çekmeye çağırdı.

Brun, emeklilik yaşının da 60 olarak belirlenmesini isterken, Perşembe günü bir eylem günü daha öngördüklerini kaydetti.

İşçi Mücadelesi (FO) sendikacı genel sekreteri Yves Veyrier, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, “reform geri çekilene kadar eylemde olacaklarını” belirtti.