Fransa’da grevin 51’nci günü: 350 noktada eylem var!

Fransa’da emeklilik reformuna karşı başlatılan grev 51’inci gününde devam ediyor. Bu Cuma günü, sendikalar özellikle ulaşımda kara gün yaşatmayı hedefliyor.

Hükümetin büyük bir toplumsal muhalefete çarpan emeklik projesi, bu Cuma Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Sendikalar da eyleme yeni bir ivme kazandırmak için çağrıda bulundu.

Demiryolları ağı ve metroların durumuna ilişkin açıklanan öngörüler, trafiğin güçlü bir şekilde aksayacağını gösteriyor. Hava ulaşımında da aksama öngörülüyor. Paris bölgesinin grevden ağır etkilenmesi bekleniyor. Toplu taşıma ağında özellikle metrolarda grev güçlü geçecek.

Eğitim alanında da güçlü bir katılım bekleniyor. Sendikalar, ulusal düzeyde ilkokulda yüzde 40’lık bir katılım olacağını açıkladı.

YÜZLERCE NOKTADA EYLEM

Ülke genelinde grevciler sokaklara da çıkacak. Avukatlar, eğitimciler, sağlıkçılar, öğrenciler ve Sarı Yelekliler eylemlerdeki yerlerini alacak. Eylem çağrısı işçi ve memur sendikaları CFE-CGC, CGT, FO, FSU, Solidaires ile üniversite ve lise öğrencileri sendikaları FIDL, MNL, Unel ve UNL tarafından yapıldı.

CGT ülke genelinde 350’yi aşkın noktada eylem yapılacağını bildirdi. Paris’te Emniyet Müdürlüğü’nün de 5 bin ila 6 bin polisi harekete geçirmesi bekleniyor.

LİMANLAR BLOKE EDİLDİ

Limanlarda da 22 Ocak’tan bu yana “ölü limanlar” sloganıyla sendikalar tarafından eylem yapılıyor. Grev nedeniyle ticari ulaşım, diğer Avrupa limanlarına yönlendiriliyor.

AVUKATLAR DURUŞMALARI AKSATIYOR

Ülkede sayıları 70 bin olarak değerlendirilen avukatlar arasındaki grevden dolayı, duruşmalar ciddi bir şekilde etkileniyor.

ÖĞRETMENLER SINAV YAPMIYOR

Öğretmenler ise sınav yapmayı reddediyor. Fransa Bankası’nda sayım merkezleri bloke edildi. Otomatlarda para sıkıntısı yaşanabileceği bildiriliyor.