Fransa’da ırkçılar mülteci ve ‘İslamcı’ karşıtlığıyla taraftar topluyor

Fransa’da son yıllarda giderek daha fazla tehlikeli boyutlarda örgütlenen ırkçılar şimdi de Akdeniz’deki mültecilere yardımcı olan insani yardım kuruluşlarına saldırırken, bugün birçok şehirde mültecilere yardım için gösteriler düzenlenecek.

Avrupa’da nüfusa oranla mülteci girişinin birçok ülkeden az olduğu Fransa’da ırkçı ve şiddet yanlısı ‘Génération Identitaire’ adlı çete grubu, şimdi de mültecilere yardım eden SOS Méditerrannée adlı derneğe baskınla öne çıkmaya çalışıyor. Aquarius adlı mülteci taşıyan geminin haftalardır Akdeniz’de bloke edilmesine karşı çıkan dernek, Cuma günü ırkçı çeteler tarafından işgal edilmişti.

Çeteler, tek amacı mültecilerin hayatlarını kurtarmak olan derneği ‘insan kaçakçılarına yardım etmekle’ itham etmişti.

İşgale karşı açıklama yapan SOS Méditerrannée adlı yardım kuruluşu, bugün ülkenin 28 şehrinde Aquarius adlı gemiye destek için yapılacak gösterilere destek çağrısı yaptı. Aquarius adlı gemiyi kiralayan dernek, geminin Panama tarafından verilen bandırasının geri çekilmesine karşı harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

RADİKAL İSLAMCILARIN AŞIRILIKLARINI DA KULLANIYORLAR

Öte yandan Génération Identitaire adlı çete grubunun ırkçı görüşlerini yaymak için her türlü fırsatı değerlendirdiği biliniyor. Irkçılar Cuma günü de Lille şehrinde konser vermesi beklenen ve radikal İslama yakın görüşleriyle bilinen rap şarkıcısı Médine’nin konseri öncesinde benzer bir eylem düzenlediler.

Irkçılar, akşam saatlerinde konserin düzenleneceği salonun yakınlarında “Lille’de İslamcı rapçı istemiyoruz” diye pankart astılar.

Irkçıların halktan destek toplamak için argüman olarak kullandıkları Médine adlı rapçı, laik yurttaşlara karşı şiddet içeren bir şarkısı nedeniyle tepki çekmişti. Rapçının 2015 DAİŞ saldırılarında onlarca kişinin hayatını kaybettiği Bataclan adlı tiyatro salonunda düzenlemek istediği bir konser de, tepkiler üzerine iptal edilmişti.

Son yaşanan olay, aşırı sağcıların siyaseten birbirlerine tümüyle zıt uçlarda bulunan radikal İslamcı çetelerin aşırılıklarını siyasi argüman olarak kullanmaya devam edeceklerini gösteriyor.