Fransa’da kentlere araçla girişler ücretlendirilebilecek

Başkent Paris dahil birçok büyük kentinde hava kirliliği sorununun olduğu Fransa’da kent merkezlerine araçla girişlere geçiş ücreti getirilmesi gündemde.

Fransa Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Contexte adlı internet haber sitesince duyurulan bir yasa tasarısı, ülkedeki büyük şehirlere girişlerde geçiş ücreti alınabilmesini öngörüyor.

Sitenin haberine göre, Ulaştırma Bakanlığı’nın yasa tasarısında kentlerdeki hava kirliliğini önlemek amacıyla büyükşehir belediyelerine daha fazla yetki tanınacak. Tasarıdaki öneriler arasında 100 bini aşkın nüfuslu belediyelerin şehir girişlerine geçiş ücreti koyabilmesi yetkisi bulunuyor.

2,5 İLE 20 ARASINDA DEĞİŞEBİLECEK

100 bin 500 bin arası nüfusa sahip kentlerde araçlardan 2,5 euroya kadar geçiş ücreti alınabilmesini öngören tasarı, Paris, Marsilya ve Lyon gibi kent merkezlerininin nüfusu yarım milyonun üzerindeki şehirlerin belediyelerine ise bu miktarı 5 euroya kadar çıkarabilme yetkisi tanıyacak.

Ayrıca kentlere getirilebilecek giriş ücretleri ağır araçlarda 4 katı kadar daha fazla olabilecek.

Bakanlığın hazırlık aşamasında olduğu yasa tasarısında, büyük şehirlerin merkezinde yaşayan veya çalışan araç sahiplerinin uygulamadan muaf tutulmasını öngörülüyor. Ayrıca ordunun yanı sıra bakanlıklara ait araçlar, toplu taşıma araçları veya ‘toplum yararına’ kullanılan araçlar da geçiş ücretlerinden muaf olabilecek. 

KİRLİLİK NEDENİYLE ARAÇLAR SALINIMLARINA GÖRE DERECELENDİRİLİYORLAR

Kent merkezlerine araçla girişlerde ücret ödenmesi uygulaması İngiltere’nin başkenti Londra’da uygulanıyor. Burada ücret 8 sterlin.

Fransa’da ise birçok büyük kentteki hava kirliliği nedeniyle belli dönemlerde çevreyi fazla kirleten araçlara trafiğe çıkma yasağı uygulanıyor. 2016 yılında başlatılan bir uygulama ile de kimi kentlerde araçlar saldıkları karbondioksit miktarına göre derecelendiriliyor.