Fransa’da Milli Görüş camisine sübvansiyon desteği geri çekildi

Fransa’nın Strasbourg kentindeki Eyyub Sultan camisinin finansmanı, yoğun tepkiler ardından geri çekildi.

Avrupa’nın en büyük camisi olma iddiasındaki projeye ilişkin sübvansiyon talebi geri çekildi.

Strasbourg Belediyesi Başkanı Jeanne Barseghian’ın Alsace bölgesi gazetesi DNA’da yayınlanan mektubuna göre, Milli Görüş cami projesine finansman talebini geri çekti.

Barseghian, “Projenin taşıyıcıları finansman planlarını pekiştirme ihtiyacını tespit ettiler ve 15 Nisan’da sübvansiyon talebini çektiler” dedi.

Barseghian, bu çerçevede belediyenin cami inşasının devamını için sübvansiyon vermeyeceğini belirtti.

Siyasal İslamcı Milli Görüş Federasyonu'na bağlı CIMG Est derneği adına oluşturulan cami projesi, Eyyub Sultan camisini dönüştürmeyi öngörüyordu. Plaine-des-Bouchers mahallesindeki bu cami projesinin maliyeti 32 milyon Euro olarak hesaplanmıştı. Cami Avrupa’nın en büyük camisi olacak ve Türk rejimini temsil edecekti.  

Cami için yılın başında belediyeden sübvansiyon yardımı talep edilmişti. Yeşillerin elindeki belediye meclisindeki çevrecilerin çoğunluğunun onayı ile 22 Mart’ta 2,5 milyon euroyu aşkın bir ödeme yapılması kararlaştırılmıştı. Bu karar siyasi bir krize neden oldu ve ulusal boyut kazandı. Sağ ve soldan yoğun tepkiler ortaya çıktı. Hükümet belediyeyi bu konuda uyardıklarını ileri sürdü.

Ancak Strasbourg Belediyesi Başkanı bu iddiayı yalanlayarak, “Devlet tarafından Cumhuriyet ilkelerini baltalama riski konusunda hiçbir zaman uyarılmadım. Bugüne kadar bana hiçbir somut bilgi aktarılmadı. Durum böyle olsaydı, Belediye Meclisine hiçbir sübvansiyon projesi sunulmazdı " dedi.

Belediye Başkanı ayrıca sübvansiyonu derneğin cumhuriyet ilkelerine uyacağına dair sözleşmeye dahil olması ve “şeffaf, pekiştirilmiş” bir finansman planı şartına bağladıklarını belirtti. Hükümetin daha önce cumhuriyet ilkelerine saygı için önerdiği sözleşmeye söz konusu cami katılmayı reddetmişti.

MİLLİ GÖRÜŞ VE DİTİB ETRAFINDA ÖRGÜTLENİYORLAR

Türk İslamcıları ve milliyetçileri, paramiliter ırkçı yapı Bozkurtlarla birlikte, temel olarak Ditib ve Milli Görüş etrafından örgütleniyor. Ditib doğrudan Ankara’ya bağlı. Her ikisi de Müslüman Kardeşlere yakın ve Ankara tarafından teşvik ediliyor.

Milli Görüş’ün Avrupa’daki Türk diasporasını yapılandırırken, en az 100 bin dolayında üyesi var. Fransa’da Milli Görüş İslami Topluluğu (CMIG) 1995’te ortaya çıktı. Özellikle ülkenin doğusu ile Almanya’ya yerleştiler.

Fransa’da Türklerle bağlantılı 300 ila 400 ibadet yerinden 71’i doğrudan Milli Görüş’e, 250’den fazlası Ditib’e bağlı. Milli Görüş federasyonunun internet sitesine bakılırsa, Fransa’da 300’ü aşkın derneği (okul, kültürel merkez, cami…) yönetiyor.

Milli Görüş’ün son yıllarda büyük projeler geliştirdi. Magreb eğilimli federasyonlar ile Katar gibi Körfez ülkelerinin de desteğini alıyor. En sembolik projesi Eyyub Sultan oldu. Ayrıca Grigny, Sevran ve Creil gibi Paris banliyölerinde de büyük cami projeleri var.