Fransa’da sol geri döndü, Macron için mutlak çoğunluk tehlikede

Fransa’da pazar günü yapılan genel seçimlerin ilk turunda Macron koalisyonu çok az bir farkla önde yer alırken, sol partiler birlik olmanın getirdiği başarıyı gördü. Ancak seçimlerin esas galibi yine ilgisizler oldu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yanlısı “Ensemble” (Birlikte) koalisyonu ilk turda oyların yüzde 25,75’ini elde etti. La France Insoumise (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF), Sosyalist Parti (PS) ve ekolojist parti EELV koalisyonu “Nupes” yüzde 25,66 ile neredeyse baş başa bir sonuç elde etti.

REKOR İLGİSİZLİK

Seçimleri ilk turu rekor bir ilgisizlikle sonuçlandı. Seçmenlerin yüzde 53’üne yakını sandık başına gitmedi.  Bu ilgisizlik oranı 5’inci Cumhuriyet tarihinin en kötü tablosunu oluşturuyor.

İkinci turda ilgisiz seçmenlerin alacağı tutum ile aşırı sağcı Le Pen seçmenlerinin tutumu, Ensemble ve Nupes adaylarının kaderini belirleyecek.

Sol ittifak 500’ü aşkın seçim bölgesinde ikinci tura kalmayı başardı. Adaylar etrafında oluşacak ittifaklar ve ilgisizler, belirleyici olacak. İkinci turun bu nedenle sıkı geçmesi bekleniyor. Macron koalisyonu ve sol ittifakın öncelikle seçmenleri sandık başına gitmeye ikna etmesi gerekiyor.

MACRON MUTLAK ÇOĞUNLUĞU ELDE EDEMEYECEK

Seçimlerin iki turlu yapılması nedeniyle Emmanuel Macron’un yine parlamentoda çoğunluğu elde etmesi bekleniyor.

Ancak mutlak çoğunluk için gerekli olan 577 sandalyeden 289’unu elde etmesi zor görünüyor.

Tahminlere göre Macron koalisyon sandalyelerin 255 ila 295’ini elde edecek. Nupes ise 150 ila 210’nu kazanacak.

NUPES: SEÇİM SONUÇLARI MANİPÜLE EDİLDİ

Sol ittifak, İçişleri Bakanlığı’nı seçim sonuçlarını manipüle ederek, Macron koalisyonunu öne çıkardığı tepkisinde bulundu.

Nupes, “Hile yaptılar” dedi. Seçimlerin ilk sonuçları, sol ittifakı önde gösteriyordu ancak gece geç saatlerde Macron hafif bir şekilde öne geçti.

AŞIRI SAĞCI PARTİ SANDALYE SAYISINI ARTIRABİLİR

Aşırı sağcı Ulusal Cephe partisi oyların yüzde 18,68’ini alırken, milletvekili sayısını arttırması bekleniyor. 2017’de 8 sandalye kazanmıştı. Farklı anket kuruluşlarına göre aşırı sağcı parti 5 ile 45 arasında sandalye elde edebilir. Ulusal Cephe, sandalye sayısını arttırılabilirse bu kez mecliste bir grup oluşturma şansına sahip olacak. Ancak aşırı sağcı partinin adayı ile diğer iki koalisyonun adayları arasında yarışın olduğu bölgelerde, aşırı sağcı adayın barajlanması öngörülüyor. Hükümet sözcüsü de yaptığı açıklamada aşırı sağcı partiye tek bir oy gitmeyeceğini belirtti.

MELENCHON: CUMHURBAŞKANLIĞI PARTİSİ YENİLDİ

Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği (Nupes), iktidar blokuna yenilgi yaşatmakla birlikte, çok az bir farkla zafer ilan edemedi. Sol ittifak sandıklardaki ilgisizliğe rağmen ülkenin temel gücü haline gelirken,

Sol ittifakın liderliğini yapan Jean-Luc Melenchon, “Nupes programını mümkün kılmaktan gurur duyuyor. Fransız halkına, tamamlanan işin sükuneti ve onlara kendini gösteren parlak bir umutla bakıyor" dedi.

“Cumhurbaşkanlığı partisi yenildi” diyen Melenchon, seçmenleri gelecek pazar günü sandıklara akmaya çağırdı.