Fransa’daki çocuk hakları ihlalleri BM’ye şikayet edildi

Birçok insan hakları kuruluşu, Fransa’da çocuk göçmenlere yönelik ağır ve sistematik hak ihlali suçlamasıyla BM’ye şikâyette bulundu.

Fransa Çocuk Haklarını Koruma Dernekleri Konseyi (COFRADE) tarafından yapılan ve çok sayıda derneğin de destek verdiği başvuru, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi’ne yapıldı.

Fransa’nın imzacılarından olduğu BM Çocuk Hakları Konvansiyonu’nu ihlal ettiğine dair ciddi iddiaların olduğu belirtilen başvuruda, iddialara dair soruşturma açılması talep edildi. BM Komitesinin kabul ettiği başvuruda, birçok göçmen çocuğun kemik testleri üzerinden ‘çocuk olmadığının’ savunulduğuna dikkat çekiliyor.

Fransız Danıştay’ının (Devlet Konseyi) bu testleri ‘yasal’ bulduğu hatırlatılan başvuruda, kemik testlerinin gerçek yaş tespitinde kesin sonuçlar vermeyebileceğinin altı çizildi. Başvuruda, çok sayıda göçmen çocuğun bu testlerle ‘yetişkin’ olduğunun savunulduğu ve çocuklara sağlanan haklardan yararlanmasının engellendiğine işaret edildi.

BM’ye yapılan başvuruyu paylaşan Utopia 56 adlı kuruluşun açıklamasında, Fransa’nın farklı illerinde çocuk göçmenlere yönelik muamelelerdeki eşitsizliğe de dikkat çekildi. Bouches-du-Rhone ilinin örnek verildiği açıklamada, çocuk göçmenlere yönelik yaş testlerinin sonuçları gelene kadar yasal haklarından faydalandırılmadığı ifade edildi. Açıklamada, aylar ve kimi zamanlar yıllar süren bu prosedürler nedeniyle çocukların mağdur edildiği vurgulandı.

Utopia 56’nın açıklamasında ayrıca devletin çocuk göçmenler için il konseylerine yeteri kadar kaynak ayırmaması da eleştirildi.