Fransa'dan Erdoğan'ın 'nefret ve şiddet' açıklamalarına tepki

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "şiddet ve nefret" içerikli açıklamalarına tepki gösterdi.

Europe 1 radyosuna konuşan Fransız Bakan Le Drian, "Şu anda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenli olarak yayınlanan ve kabul edilemez nitelikte şiddet, hatta nefret beyanları var" dedi.

Le Drian, "Hedeflenen sadece Fransa değil, bu konuya dair tam bir Avrupa dayanışması var, -Türkiye'nin bu mantıktan vazgeçmesini şiddetle istiyoruz" diye ekledi.

Dışişleri Bakanı, " Şans eseri böyle değilse, Avrupa Birliği'nin 27 üyesinin devlet başkanlarını ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Avrupa Konseyi, Türk makamlarına karşı gerekli tedbirleri almaya karar verdi. Baskı araçları var, olası bir yaptırım gündemi var" şeklinde konuştu.

Fransa ile Türkiye arasında özellikle Rojava, Libya ve Doğu Akdeniz konusunda ciddi anlaşmazlıklar var. Ekim ayından bu yana Türk devleti, Fransız ürünlerini de boykot ediyor. 16 Ekim'de Fransız tarih öğretmeni Samuel Paty'nin vahşice başı kesilerek katledilmesinden sonra, Türk hükümeti karikatürleri gerekçe göstererek, Fransa'yı hedef alan, tehdit ve hakaret içerikli açıklamalarda bulundu.

4 Kasım günü de bir açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransa-Türkiye ilişkilerinde kabul edilemez bir seviyenin aşıldığını ve Türkiye'nin davranışlarının "tehdit" olduğunu belirterek, Türkiye'ye karşı tüm seçeneklerin masada olduğunu kaydetmişti.

Le Diran, Sanato'da yaptığı konuşmada şunları ifade etmişti: "Son haftalarda iki müttefik ülke arasında kabul edilemez bir seviyeyi geçtik. Hakaretler, iftiralar, Fransa ve Avrupa'ya karşı bir nefret kampanyasını kışkırtma arzusu tamamen farklı bir yapıya sahiptir. Bunlar tehdittir. Bu nedenle Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bu davranışına bir an önce son vermesini bekliyoruz. Ve bu nefretin ve bu şiddetin, isimlerinin anılma hakkı olmayan küçük gruplar tarafından Fransız topraklarına ihraç edilmesine de müsamaha göstermeyeceğiz."

"Bu sadece bir Fransa-Türkiye anlaşmazlığı değil, Avrupa ve değerlerine yönelik bir saldırıdır" diyen Le Drian, “Türkiye Aralık ayından önce duruşunu değiştirmezse Avrupa düzeyinde gerekli önlemleri alacağız. Tüm seçenekler masada" uyarısında bulunmuştu.