Fransa’dan Kürtlere saldırıp NATO’yu çağıran Türkiye’ye tepki

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, NATO’nun Türkiye’nin hangi tarafta olduğuna ilişkin “samimi bir açıklamaya” sahip olması gerektiğini söyledi.

Fransız Senatosu’nda konuşan Dışişleri Bakanı, “Aynı ittifak içerisinde yer alıyoruz (...) NATO’nun hangi tarafta, Türkiye’nin hangi tarafta olduğunu, ortak çıkarlarımızın nerede olduğunu bilmek için Türkiye ile hızlı bir şekilde büyük, ağır, samimi ve kamuoyuna açık bir açıklama elde etmemiz, tüm bunları güçlü bir şekilde söylememiz gerekiyor, aksi halde buradan çıkamayız” dedi.

Le Drian, “Büyük açıklama kendisini dayatıyor. Türkiye ile olan ilişkilerimizde olduğu gibi NATO bünyesinde de kendisini dayatıyor. Gündem bize bunu dayatıyor” diye ekledi.

TÜRKİYE’NİN DÖRT TEMEL MUĞLAKLIĞI

Fransız Bakan Türkiye’nin NATO’daki ittifakları karşısında en az dört muğlaklığının olduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı: Rusya ile ilişkileri, Ekim 2019’de Suriyeli Kürtlere karşı müdahalesi, Doğu Akdeniz’de deniz sınırlarını belirlemeye ilişkin çatışmalar ve göçmen şantajı.

İDLİB’DE SALDIRIYA UĞRAYINCA UTANMADAN YÖNÜNÜ NATO’YA DÖNDÜ

Türkiye’nin NATO’dan askeri destek ile hava savunma alanında güvence tedbirleri istediğini ama aynı zamanda Rus S-400 hava savunma sistemini satın aldığını belirten Le Drian, şöyle konuştu: “İdlib’de saldırıya uğradığında, İttifakların dayanışmasını talep eden ‘4. Maddenin uygulanmasını istiyorum’ diyerek NATO’ya dönüyor, ama aynı zamanda utanmazca göçmenleri araçsallaştırıyor.”

NATO ÜYESİ OLMASINA RAĞMEN İTTİFAKIMIZ KÜRTLERE SALDIRDI

Türk rejimi İdlib’de onlarca kayıp verdikten sonra NATO’nun toplanmasını istemişti. Toplantıda NATO Ankara’ya dayanışmasını ve desteğini ifade etmiş ancak herhangi somut yeni bir taahhütte bulunmamıştı. Türk devleti, İdlib bölgesinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini talep ediyordu.

Jean-Yves Le Drian, “Geçen Ekim ayında Türkiye, NATO’nun parçası olmasına rağmen DAİŞ ile mücadele çerçevesindeki Kürt ittifaklarımıza karşı tek taraflı müdahale yürüttü” dedi.

İTTİFAK ÜYESİ YUNANİSTAN’A KARŞI DA TATBİKAT YAPIYOR

Türkiye'nin ayrıca deniz hukukuna aykırı olarak Trablus merkezli hükümet ile deniz sınırlarını belirleme anlaşması yaptığını ifade eden Le Drian, “Dahası, kendisiyle birlikte aynı ittifakın üyesi olan bir başka ülkeye, Yunanistan’a, karşı askeri tatbikatlar yürütüyor” şeklinde konuştu.

Türk devletinin Libya’da BM’nin silah ambargosunu deldiğine de dikkat çekerken, Ankara’nın bu ülkeye Suriyeli çete üyelerini taşıdığını kaydetti.

GÖÇ BASKISINI ERDOĞAN REJİMİ ORGANİZE ETTİ

Le Drian, Salı günü de Senato’da yaptığı açıklamada Avrupa’nın Türkiye’nin göçmen şantajına geçit vermeyeceğini belirtmişti. Le Drian, “İfade etmem gerekir ki, bugün Avrupa kapılarındaki göçmen baskısı Cumhurbaşkanı Erdoğan rejimi tarafından Avrupa Birliği üzerinde bir şantaj unsuru oluşturmak için organize edildi (...) Avrupa Birliği bu şantaja geçit vermeyecek. Yunanistan sınırları ve Schengen sahası kapatıldı ve kapalı kalması için uğraşacağız, bu nettir.