Fransa'dan Türkiye'ye: Açıklama yetmez, icraat bekliyoruz

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye'den gelen "yatıştırıcı söylemlerin" yeterli olmadığını belirterek, "icraat beklediklerini" vurguladı.

RTL/Le Figaro/LCI medyalarının ortaklığındaki "Le Grand Jury" programına konuk olan Le Drian, "İki veya üç gündür Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan yatıştırıcı açıklamalar yeterli değil, icraat gerekiyor" dedi.

Le Drian, bekledikleri icraatları şöyle sıraladı: "Doğu Akdeniz'de, Libya'da yapılması kolay olanlar var, Yukarı Karabağ'da da yapılması kolay olanlar var."

"Çok sayıda anlaşmazlığımız var" diyen Fransa Dışişleri Bakanı, Recep Tayyip Erdoğan'ın "yayılmacı niyetine" işaret ederek, Libya, Irak ve Akdeniz'de "oldu-bittiye getirme politikasına" tepki gösterdi.

Le Drian, Türk devletinin Doğu Akdeniz'de "Avrupa Birliği'nin iki üyesi olan Yunanistan ve Kıbrıs'a saldırdığını", Yukarı Karabağ'a da "Suriyeli paralı askerler gönderdiğini" kaydetti.

Fransız Dışişleri Bakanı, son olarak şunları ekledi: "Avrupa Birliği Ekim ayında yaptığı açıklamada Türkiye'nin bu çeşitli konulardaki duruşunu Aralık ayındaki Avrupa Konseyi toplantısında gözden geçireceğini duyurdu. İşte o zaman taahhütleri kontrol edeceğiz."