Fransa: Diyalog için Türkiye'nin önce gerilimden vazgeçmesi gerek

Fransa, Türk devletinin Doğu Akdeniz'deki "gerilimi yükseltici tutumuna" tepki göstererek, diyalog için öncelikle "tırmanışa son vermesi" gerektiğini kaydetti.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Europe 1 radyosu, CNews televizyon kanalı ve Les Echos gazetesinin ortak hazırladığı "Le Grand Rendez-vous" programında Doğu Akdeniz'deki gerilimi değerlendirdi.

Türk devleti Cumartesi günü Doğu Akdeniz'de yeni askeri tatbikatlar başlatmıştı.

Parly, "Türkiye münhasır ekonomik bölgelerin varlığını reddediyor, Avrupa Birliği üyesi iki devlet olan Yunanistan ve Kıbrıs'ın egemenliğini zan altına alıyor ve temel bir hak olan denizde dolaşım özgürlüğünü potansiyel olarak tehlikeye atıyor" dedi.

Parly, Almanya'nın diyalog için arabuluculuk görüşmelerine de dikkat çekti. Almanya, iki NATO ülkesi olan Türkiye ile Yunanistan arasında arabuluculuk yapmıştı. Türkiye, Atina'nın "ön koşul" öne sürmemesi halinde diyaloga hazır olduğunu bildirmişti.

Fransa Savunma Bakanı, "Diyalog için tırmanış içerisinde olmayı durdurmak gerekiyor" dedi.

Parly, "Akdeniz sularında bir dolaşım hakkı var. Enerji ve gaz kaynaklarını tekeline alma hakkı yoktur" vurgusunda bulundu.

Fransa da Ağustos ayı içerisinde Yunanistan ve Kıbrıs ile birlikte iki kez ortak askeri tatbikat yürüttü.

Parly, "Fransa hiç bir şekilde gerilimi tırmandırma girişimi içerisinde değil. Bizim yaptığımız şey, düzenli olarak yaptığımızdır, yani Akdeniz'de düzenli olarak gemi yolculuğu yapıyoruz. Ülkemiz için doğal bir sahadır" diye konuştu.